Thursday , February 2 2023

Podul de la Milișăuți se închide pe 20 octombrie și circulația se va face pe un pod provizoriu

Până în data de 20 octombrie podul de pe DN2H, km 4+776 va fi închis și se va devia circulația pe un pod provizoriu. Discuții în acest sens au fost purtate  în condițiile în care se preconizează sosirea grinzilor care trebuie aduse pentru a fi montate la podul respectiv. Așa cum era de așteptat, lucrările la grinzi vor începe la puțin timp după data de 20 octombrie. Inițial, acestea trebuiau să fie aduse mai devreme, oficialitățile sucevene avansând mai multe termene de-a lungul vremii, dar furnizorii antreprenorului lucrărilor au tot amânat livrarea, ultima dată fiind vehiculată partea de final a lunii noiembrie.


Prin urmare, eventualele opriri ale circulației în cursul verii sau cel târziu în septembrie au fost decalate până în a doua jumătate a toamnei. Iar de data aceasta semnalele sunt tot mai clare: lucrările vor începe. Deși nu este exclus, ba dimpotrivă este tot mai probabil ca să fie finalizate și recepționate abia la primăvară, montarea grinzilor și celelalte lucrări care mai trebuie efectuate vor demara cel târziu în decembrie – din nou o ușoară întârziere față de ceea ce se avansase la un moment dat ca fiind cu începere din noiembrie pewntru montarea grinzilor – dar partea premergătoare va demara spre final de octombrie.

A confirmat-o și prefectul Alexandru Moldovan care a convocat, miercuri, o întâlnire de lucru ce a avut loc pe amplasamentul podului din Milișăuți, în cadrul căreia au fost analizate stadiul lucrărilor realizate la acest obiectiv de investiție deosebit de important pentru locuitorii zonei Milișăuți – Rădăuți, inclusiv a celor din localitățile limitrofe. Reprezentanții Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Primăriei orașului Milișăuți și ai constructorului, SC Test Prima SRL, au fost convocați fiind abordate subiecte privind lucrările viitoare. Și ca să nu fie o situație urâtă pricinuită de inconvenientul devierii traficului la distanțe mari, s-a procedat la identificarea unor soluții alternative.

„Închiderea circulației peste pod a fost stabilită, conform contractului încheiat între beneficiar și constructor, pentru data de 20 octombrie a.c., după care constructorul va demara operațiuni de demolare, cofrare și construire. În data de 6 decembrie a.c. a fost stabilită aducerea pe amplasament a primului lot de grinzi, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat pe amplasament funcție de graficul de execuție al lucrărilor”, a precizat prefectul Alexandru Moldovan. Cât privește varianta unui pod provizoriu, aceasta se va realiza cel mai probabil cu tuburi peste care se va așterne un strat de balast. DRDP Iași va depune o documentație pentru aviz modificator la cel obținut anterior de la SGA Suceava în cursul lunii iunie – a precizat prefectul – în vederea construirii unei variante provizorii de circulație care va fi amplasată în limita stabilită prin protocolul încheiat între SGA Suceava și ABA Siret. Pe lângă coordonatele podului provizoriu, documentația va cuprinde și mențiunea că după finalizarea lucrărilor, podul provizoriu va fi dezafectat iar terenul va fi adus la starea inițială. „A fost stabilită data de 17 octombrie ca termen limită pentru obținerea acestui aviz ( reprezentantul IPJ Suceava a dat asigurări că instituția va elibera propriul aviz în maxim 5 zile lucrătoare), urmând ca până la data de 20 octombrie să fie realizat și pus în circulație podul provizoriu”, a mai spus prefectul Alexandru Moldovan.

În ceea ce privește sursa de finanțare pentru realizarea podului provizoriu, Prefectura va solicita în regim de urgență către instituțiile abilitate (Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, CNAIR, DRDP Iași) alocarea fondurilor financiare necesare. Pe 21 octombrie a.c., în cadrul unei noi întâlniri la fața locului, reprezentanții instituțiilor prezente la ședința de miercuri, 5 octombrie, vor verifica respectarea calendarului convenit. În tot acest timp, DRDP Iași se obligă să informeze Instituția Prefectului cu privire la stadiul lucrărilor, la un interval de 2 săptămâni sau ori de câte ori apare o situație neprevăzută în șantier, astfel încât mass-media, populația orașului Milișăuți și localităților limitrofe să poată fi anunțate din timp cu privire la eventuale restricții sau interdicții de circulație. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din zona de munte a județului

Prefectura Suceava a informat joi dimineață că pe căile de circulație rutiere administrate de Secția …