Tuesday , April 23 2024

“Podoabe și veșminte în Moldova medievală”, o nouă temă de educație muzeală la Muzeul Bucovinei

Muzeul Bucovinei propune celor interesați o nouă temă din oferta de educație muzeală pentru anul 2019,  „Podoabe și veșminte în Moldova medievală”. Astfel, cu ajutorul prezentărilor multimedia, a materialelor de informare și a specialiștilor muzeului, participanții vor descoperi piese vestimentare și podoabe, specifice perioadei medievale: rochie, cămașă, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar și ace de păr și de voal, inele și cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluția vestimentației în Moldova. Piesele vestimentare și podoabele au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistema­tice, în morminte de la bisericile Sf. Ioan Botezătorul din Siret, Biserica Mirăuți din Suceava, Mănăstirea Probota, Bise­rica „Sfântul Nicolae“ Bălinești și se încadrează în doua mari categorii: veșminte, dar și obiecte ce țin de ritualul funerar.  Veșmintele și podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII.

Participanții la proiectul de educație muzeală vor descoperi piesele vestimentare, care fac parte din colecția de textile arheologice a Muzeului Bucovinei, modul în care au fost lucrate și materialele prețioase folosite la realizarea lor, precum: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broșata cu aur, dar și tehnicile de coasere și brodare specifice perioadei medievale.

De asemenea, vor fi prezentate ­ima­gini cu podoabele medievale, din colecția de numismatică a Muzeului Bucovinei, cu explicații despre  materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semiprețioase și metodele de realizare, specifice perioadei medievale – turnare „à cire perdue“, cizelare, gravare, trefilare, granulație, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare. Informații suplimentare și programări (în grupuri) la telefon 0230/216439, interior 116, se arată într-un comunicat transmis de Muzeul Bucovinei.

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …