Tuesday , April 23 2024

PNL a câștigat cei mai mulți consilieri locali în județul Suceava, însă la o diferență strânsă față de PSD

Liberalii au câștigat 535 de mandate în mod direct și încă 58 de mandate la redistribuire. Social democrații au obținut duminică  521 de mandate în mod direct și încă 58 de mandate la redistribuire. PMP rămâne și la votul politic pentru consiliile locale a treia “forță” politică a județului Suceava, atât ca număr absolut de voturi cât și ca număr de mandate obținute (126, din care 35 la redistribuire). In ceea ce privește numărul de mandate, pe locul al patrulea se situează Pro-România (70 de consilieri locali – 22 la redistribuire)  și pe al cincilea alianța USR-PLUS  (57 de consilieri -11 la redistribuire) care a câștigat ceva mai multe voturi, dar s-a concentrat pe anumite zone și efectul a fost acela al insuficientei capitalizări a mesajului politic în toate localitățile, de așa manieră încât să poată obține în cât mai multe din acestea mandate de consilier local

PSD și PNL au obținut, în urma alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020, 1.172 de consilieri locali în cele 114 localități ale județului Suceava. De fapt, PSD a obținut mandate de consilier doar în 113 localități din județul Suceava pentru că în „Republica Mălini” nu a putut să obțină niciun mandat. La fel cum, de altfel, au cam pățit-o toate partidele cu excepția Partidului Național ­Li­beral unde au mers toate cele 1.813 voturi valabil exprimate, ceea ce din start a asigurat liberalilor un număr de 15 mandate de consilier local.

Practic, 84.245 de alegători din județul Suceava au votat pentru una din listele de consilieri locali ai PSD, ceea ce a adus formațiunii politice social democrate un număr de 521 de mandate în mod direct și încă 58 de mandate la redistribuire.

În ceea ce privește PNL, 91.287 de alegători din județul Suceava au votat pentru una din listele de consilieri locali ai liberalilor, ceea ce a adus formațiunii politice respective un număr de 535 de mandate în mod direct și încă 58 de mandate la redistribuire.

Cu excepția rușinoasei situații din „Republica Mălini”, PSD a reușit să aibă în fiecare din cele 114 unități administrativ teritoriale din județul Suceava măcar un consilier local, fie și doar la redistribuire cum a fost cazul în Moara și Mușenița.

De altfel, este corect să precizăm că și PNL a reușit să aibă doar un consilier local în urma redistribuirii în comuna Pojorâta, localitate unde primarul Bogdan Codreanu – candidatul PMP la alegerile pentru președinția Consiliului Județean – a lăsat echipei locale a lui Gheorghe Flutur doar „un rest” de 105 voturi pentru Consiliul Local și abia la redistribuire au prins liberalii un singur mandat. PSD a fost mai „favorizat” pentru că a prins 175 de voturi la Consiliul Local Pojorâta, ceea ce i-a adus direct un singur mandat de consilier local, nu prin redistribuire. Şi tot de un singur mandat la redistribuire s-a „învrednicit” echipa locală a PNL din comuna Vadu Moldovei unde cele 117 voturi date liberalilor pentru Consiliul Local au fost insuficiente să îi aducă în mod direct un mandat de consilier, ci doar la redistribuire.

Ambele partide au continuat să aibă fiefuri în care numărul consilierilor să fie suficient de mare încât să nu dea emoții că ar putea Opoziția să facă altceva decât figurație.

Spre exemplu, în Zvoriștea și Zamostea unde PSD a obținut 9, res­pectiv 7 mandate de consilier local, PNL a câștigat doar două și este pe rolul de figurant. Alte exemple strălucite în favoarea PSD-ului sunt comunele Vicovu de Jos, Voitinel și Volovăț unde PSD a obținut câte 11 mandate de consilier local (la Voitinel, de fapt, a fost obținut un al doisprezecelea la redistribuire), ceea ce lasă un simbolic spațiu de manevră pentru PNL, ca de altfel și pentru oricare alt partid politic. Nici la Valea Moldovei nu este o situație foarte fericită pentru că PNL a obținut doar 4 mandate de consilier local și PSD s-a mulțumit doar cu 9.

De cealaltă parte, PNL a reușit să facă din PSD un figurant în consiliile locale din comune precum Stulpicani (11 liberali față de 3 social-democrați), Stroiești (9 consilier liberali față de 2 de la PSD), Şaru Dornei (8 liberali față de 2 pesediști), Sadova (7 peneliști față de un singur social-democrat) sau Rădășeni unde raportul este de 10 la 3.

Astfel de exemple pot continua de o parte și de alta, cum ar fi în municipiul Fălticeni, ori în comuna Poiana Stampei sau chiar orașul Vicovu de Sus unde PSD va domina clar deliberativul, sau – de partea cealaltă – în orașele Siret, Liteni și Gura Humorului sau în comuna Ostra unde PNL va do­mina deliberativul fără emoții.

Sunt și situații mai echilibrate ca de exemplu în comuna Mitocu Dragomirnei care are un nou primar din partea PMP și unde formațiunea politică a primarului a obținut 5 mandate iar PNL și PSD câte patru. De asemenea, în comuna Horodnic de Jos unde noul primar este de la USR, formațiunea politică are doar 5 mandate de consilier local iar 3 sunt de la PNL în vreme ce PSD, PMP și Pro-România au obținut doar un singur mandat. În orașul Milișăuți unde, de asemenea, este nou primar de la USR, formațiunea respectivă a strâns voturi doar cât pentru cinci mandate, PSD obținând tot cinci, PNL și PMP câte două mandate iar AUR a obținut un singur mandat de consilier local. La Frătăuții Noi, spre exemplu, situația este de asemenea, oarecum echilibrată în sensul că niciuna din formațiunile politice nu domină categoric în Consiliul Local, PMP având patru mandate iar PSD și PNL câte trei mandate, în vreme ce USR a obținut 2 iar Pro-România unul singur.

În general, se poate spune că există o oarecare similitudine între votul politic la nivel de Consiliu Județean și cel pentru consiliile locale. Astfel, ca număr de consilieri locali PMP a obținut în județul nostru 126, din care 35 la redistribuire. Chiar dacă doar la Pojorâta domină categoric așa cum PNL și PSD domină clar și fără emoții în zeci de alte localități, rezultate bune a obținut în alte comune cum ar fi Marginea (unde primarul este tot de la PMP) sau Fundu Moldovei unde a obținut cinci mandate de consilier local, față de șapte câte a întrunit PNL-ul. Pe locul al patrulea se situează Pro-România cu 70 de consilieri locali (22 la redistribuire) în fața alianței USR-PLUS care a obținut 57 de consilieri (11 la redistribuire).

Este de menționat însă că, în cifre absolute, alianța USR-PLUS a obținut cu aproape 350 de voturi mai multe decât Pro-România la alegerile pentru consiliile locale. Explicația posibilă pentru diferența de mandate în favoarea Pro-România ține de strategia diferită, cel mai probabil alianța USR-PLUS a preferat să-și focuseze eforturile pe acele localități unde a considerat că are șanse mai mari – aglomerări urbane sau comune unde mesajul a prins pe fondul unor mai vechi animozități – și efectul a fost că la redistribuire a obținut de două ori mai puține mandate de consilieri locali față de Pro-România care a acordat o mai mare atenție în mediul rural decât au făcut-o cei de la USR. (Dan PRICOPE)

secretarasite

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …