Wednesday , February 1 2023

Planul roșu de intervenție, activat ieri de ISU Suceava în cadrul unui exercițiu de amploare în care a fost simulat un accident tehnologic major

Joi, 14 noiembrie a.c., pompierii militari suceveni au organizat un exer­cițiu în domeniul situațiilor de urgență cu tema „Intervenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Satu Mare, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și celelalte instituții cu funcții de sprijin, pentru salvarea persoanelor și limitarea efectelor negative produse de un accident tehnologic major, în care sunt implicate substanțe periculoase, urmat de un incendiu la SC EGGER TECHNOLOGIA SRL. Pu­nerea în aplicare a Planului de Urgență Externă a obiectivului și a Planului Roșu de Intervenție”

Exercițiul a presupus intervenția instituțiilor implicate în următoarele situații tactice:

Situația operativă generală: În jurul orei 11:00, Dispeceratul comun ISU-SAJ este anunțat, prin numărul unic de urgență 112, despre producerea unui accident tehnologic la rezervorul de metanol din incinta SC Egger Technologia SRL, cu posibil efect în afara amplasamentului. O parte din conținutul rezervorului de metanol (5.000 tone) a curs în cuva de retenție, izbucnind un incendiu.

Situația operativă specială 1: Din cauza dezvoltării rapide a incendiului, se produce o explozie accidentală a capacului rezervorului, concomitent cu stră­­­­pun­gerea prin fisurare a pereților dubli. Patru persoane, aflate în zonă, au suferit arsuri. Două dintre ele de gradul II și III, pe 15-30% din suprafața corpului. Suflul exploziei a aruncat capacul rezervorului în aer, cu traiectoria de cădere pe acoperișul unei clădiri cu destinația de prelucrare a lemnului. În cădere, capacul a lovit șase lucrători, care se aflau în momentul respectiv pe acoperiș, rănind și o a șaptea persoană, din incinta clădirii. În același timp, un alt incendiu izbucnește la clădirea de preluare și pregătire a lemnului pentru centrala de biomasă.

Situația operativă specială 2: Pe timpul manifestării incendiului este afectat cuplajul între rezervor și pompe ceea ce conduce la degajarea unei cantități de metanol în atmosferă și formarea unui nor toxic, care pune în pericol locuitorii cartierului Saha, din comuna Dornești.

Acțiunile planificate s-au desfășurat conform așteptărilor și au fost îndeplinite obiectivele privind aplicarea planurilor de urgențe și intervenții, pre­cum și cele privind verificarea mo­dului de colaborare cu alte structuri și cele ale operatorului economic.

La rândul lor, reprezentanții companiei EGGER s-au declarat foarte mulțumiți de punerea în aplicare a unui exercițiu de o asemenea amploare și au menționat că sistemele ultra-moderne de protecție a instalațiilor, precum și cele stingere a incendiilor, au funcționat perfect. De asemenea, angajații EGGER, instruiți special pentru intervenții în situații de urgență, au reacționat cu promptitudine și profesionalism. „Succesul exercițiului de astăzi este rezultatul bunei organizări și coordonări din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina”, a celorlalte structuri implicate împreuna cu colegii din cadrul EGGER. Deși scenariile abordate sunt unele extreme, promptitudinea și abordarea intervenției asigură minimizarea efec­telor. Pentru noi este esențial să ne desfășurăm activitatea în condiții de maximă sigurantă, motiv pentru care avem implementate măsuri interne foarte stricte și sisteme de protecție ce au funcționat excelent pe parcursul exercițiului”, a declarat Alina Chifan, director comercial și purtător de cuvânt EGGER România.

„Printre scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de ur­gență cauzate de producerea unui accident tehnologic, precum și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” și structurile M.A.I. din județul Suceava, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență ale munici­piului Rădăuți și comunelor Dornești și Satu Mare și celelalte instituții cu funcții de sprijin”, a declarat slt Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …