Plângere penală și reclamații la Colegiul Medicilor și la Ministerul Sănătății, după ce  un nou-născut ar fi fost scăpat în cap la Spitalul Rădăuți 

reportersite
08 iulie 2020, 7:30

Copilul s-a născut la Maternitatea Rădăuți pe data de 16 mai. După trei zile de spitalizare, mama a remarcat mai multe semne pe fața și gâtul băiețelului. Medicii ar fi încercat să pună leziunile pe seama travaliului, dar părinții au solicitat o evaluare medico-legală. Aceștia au depus o plângere în instanță și au înaintat reclamații atât la Colegiul Medicilor Suceava cât și la Ministerul Sănătății  

Micuțul Ionuț Andrei Lulciuc, alături de mama și surioara sa

O familie din satul Cândești, județul Botoșani, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, după ce cadrele medicale de la Maternitatea Rădăuți le-ar fi scăpat în cap băiețelul nou-născut. Micuțul a venit pe lume în data de 16 mai, iar după trei zile a fost externat. Toate bune și frumoase pentru proaspăta mămică, până când a remarcat, atât pe fața băiețelului, cât și pe gât, mai multe leziuni. Femeia a atras atenția cadrelor medicale dar acestea au încercat să se disculpe. ”Au încercat întâi să spună că ar fi de la contracțiile din timpul travaliului. Au trecut pe fișa de externare <<crepitații osoase la nivelul claviculei stângi, ce indică fractură claviculară stângă>>”, a povestit Ionuț Lulciuc, tatăl băiețelului.

Situația financiară a familiei este una disperată, singura sursă de venit a celor patru, băiețelul mai având și o surioară, fiind alocația fetiței. ”Sunt disperat, nu mai știu cui să mă adresez să mă ajute să-mi tratez băiatul. De o lună jumătate, de când s-a născut, am făcut datorii de aproape 50 de milioane de lei. Nici curent electric nu mai am. E greu tare fără frigider. Nu mai am niciun ban. Ca să-l duc la medic am nevoie de bani. Totul costă. Am doar alocația fetiței. și am ajuns în situația asta din cauza unor inconștienți care l-au scăpat”, a continuat Ionuț Lulciuc.

Bărbatul a depus o plângere la Poliția Rădăuți, spunând că nu mai vrea să treacă nimeni, prin ce trece el, iar a­vocatul Eduard Luca, din Baroul Botoșani, a preluat cazul.”Am sesizat pe mai multe paliere, neregulile constatate. Avem o plângere penală pentru vătămare corporală din culpă și pentru neglijență în serviciu, iar la Colegiul Medicilor se derulează o anchetă pe linie disciplinară. Am sesizat și Ministerul Sănătății. Copilașul a fost lovit în zona capului și în zona omoplatului stâng. Au rezultat leziuni traumatice la nivelul creșterii capului, o echimoză facială, adică o vânătaie produsă tot în urma unei acțiuni mecanice. Dar cea mai gravă leziune pe care acest nou născut a suferit-o este o fractură la nivelul omoplatului stâng. Mai exact, vorbesc despre zona claviculară, cu anumite modificări la nivelul structurii osoase”, a explicat avocatul Eduard Luca.

Micuțul a fost evaluat medico-legal, iar concluziile acestei evaluări susțin bănuielile părinților, și anume că fiul lor a fost scăpat în cap, în secția de Neonatologie a Spitalului Municipal Rădăuți, la doar câteva ore după naștere.

O anchetă internă a Spitalului Municipal Rădăuți pune leziunile pe seama travaliului și exclude posibilitatea ca micuțul să fi fost scăpat de către vreun cadru medical. ”Medicul neonatolog nu are cum să scape copilul în cap pentru că nu asistă la naștere. De unde și până unde părinții pot face astfel de acuzații?  Este o anchetă a Poliției iar ancheta noastră a fost oprită, dar s-a concluzionat că așa ceva este practic imposibil să se întâmple”, a declarat Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuți. (Cristina RUŞTI)