Thursday , April 18 2024

Placă aniversară dedicată Centenarului Unirii Bucovinei cu Țara, dezvelită la vechea graniță cu Regatul

In locul unde acum 100 de ani era vechea graniță între Ducatul Bucovinei și Regatul României a fost dezvelită ieri o placă comemorativă. La eveniment au participat primarul Ion Lungu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, viceprimarii Sucevei, Lucian Harșovschi și Marian Andronache, deputatul Ioan Balan, consilieri locali, precum și câteva zeci de persoane, unele cu steaguri sau alte însemne cu tricolorul românesc 

Autoritățile locale și județene sucevene au dezvelit, în dimineața zilei de marți, 27 noiembrie, o placă aniversară pe clădirea Centrofarm din Suceava (între Ițcani și Suceava), acolo unde a fost vechea graniță între Ducatul Bucovinei și Regatul României. Pe placa aniversară dezvelită astăzi este scris mesajul „Spuneți generațiilor viitoare că aici a fost granița dintre Ducatul Bucovinei și Regatul României! Grănicerii și jandarmii care asigurau paza pe frontiera Bucovinei l-au întâmpinat pe generalul Iacob Zadik, comandantul Diviziei 8, având în subordine Regimentele 16, 29 și 37 Infanterie și au deschis drumul spre Congresul General al Bucovinei din Sala sinodală a Reședinței Mitropo­litane din Cernăuți, unde s-a votat Unirea Bucovinei cu România”.

La eveniment au participat primarul Ion Lungu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, viceprimarii Sucevei, Lucian Harșovschi și Marian Andronache, deputatul Ioan Balan, consilieri locali, precum și câteva zeci de persoane – parte dintre acestea având steaguri tricolore sau alte însemne cu tricolorul românesc.

Evenimentul de ieri face parte din seria de manifestări dedicate aniversării a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. „Suntem într-un loc istoric la un moment istoric, când sărbătorim 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România”, a spus Ion Lungu, făcând o trimitere la istoricul evenimentelor – Cernăuțiul în haos după ce ucrainenii ocupaseră orașul (și forțaseră pe guvernatorul austriac să le cedeze prerogativele puterii) îndreptându-se spre și până și Vășcăuți – Siret, cu intenția să vină spre Suceava; Iancu Flondor a făcut apel Guvernului României și atunci s-a decis trimiterea generalului Iacob Zadik, care a trecut frontiera în data de 9 noiembrie. „E bine să se știe istoria. Astăzi, chiar dacă nu mai este România cea mare, noi trebuie să ne bucurăm aici, la Suceava, că jumătate din Bucovina este în România și mai mult, capitala Bucovinei din România este Suceava”, a mai spus Ion Lungu. Primarul nu a omis să precizeze și faptul că generalul Iacob Zadik a ajuns în 8 noiembrie 1918 la Burdujeni, iar în data de 9 noiembrie a trecut prin această zonă și a trecut prin Siret spre Cernăuți, unde a ajuns în 11 noiembrie, iar ucrainenii s-au retras fără să tragă măcar vreun foc de armă și generalul Zadik, impunând ordinea în Cernăuți, a creat premisele Unirii Bucovinei cu România.

Gheorghe Flutur a spus că este un moment emoționant, evocând faptul că în urmă cu 10 ani, la împlinirea a 90 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara, a marcat momentul și a simulat intrarea cu trupe, cu armata, în Suceava, apoi a citit la Palatul Administrativ Moțiunea Unirii. „Sper aici, chiar dacă vor dispărea clădirile, să rămână măcar o bornă pentru istorie, să știe tinerii, pentru că e o pagină de istorie. Cândva, aici, a fost o graniță. Dincolo de graniță era Ducatul Bucovinei, care 143 de ani a fost sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar”, a afirmat Gheorghe Flutur.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, „trebuie să recunoaștem și să apreciem eforturile celor care au condus municipiul Suceava și avantajele pe care le avem că suntem în Uniunea Europeană” și acest aspect trebuie analizat prin prisma faptului că Suceava de acum o sută de ani s-a extins în sensul că la vechiul oraș Suceava s-a adăugat și Burdujeniul, care în urmă cu un secol era un târg din zona de frontieră a Regatului României. (D.P.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

2 comments

  1. Mai exact, era graniţa dintre ducat şi judeţul Botoşani din Regatul României!! OOps, şi Burdujeniul a fost al Botoşaniului?!! Ah, da, ca şi piatra cubică datand de la sfarsitul secolului XIX de pe bulevardul central al Botoşaniului şi confiscată ca “pradă de război”de “stimabilul” Emil Bodnăraş şi remontată pe străzile centrului raional Suceava. Nu o spun cu răutate ci doar cu puţină ironie! Dar asta este realitatea istorică!

  2. Cam cat de roman trebuie sa fii ca sa SARBATORESTI cu un nationalism secesionar o UNIRE? Care a fost hotarata si facuta in Cernauti, oras care acum se afla in pragul razboiului cu rusii. Bine, noi inauguram placi comemorative…