Sunday , January 29 2023

Pilotul rănit grav în accidentul aviatic de sambata, în continuare în comă

Pilotul Sorin Bochiş, rănit grav în accidentul aviatic care a avut loc sambata la Frătăuții Vechi, județul Suceava, este în continuare în comă, acesta fiind monitorizat, de mai bine de patru zile, de opt medici din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu”, din Iaşi.sorin bochis, pilot, accident Fratautii Vechi, Suceava

Medicul Florin Grămadă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că starea pilotului Sorin Bochiş este considerată în continuare gravă, prognosticul fiind unul rezervat.

„Pacientul este în staţionar, ca la început, fiind în comă. Prognosticul este rezervat în continuare. Nu se pune problema efectuării vreunei operaţii în acest moment”, a declarat dr. Florin Grămadă.

Sorin Bochiş, pilotul rănit grav în accidentul aviatic din Suceava, are 53 de ani şi este din Timişoara. Acesta lucrează ca pilot în cadrul unei mari companii aeriene, dar şi în cadrul Clubului de Aviaţie Cioca din Timişoara, unde este şi pilot de acrobaţii.

Dosar penal în rem după accidentul aviatic din Suceava

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceavaau declanșat o anchetă penală în cazul accidentului aviatic din judeţul Suceava, dosarul penal fiind deschis în rem pentru infracţiuni de “încălcare de către personalul aeronautic a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor”. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au declanșat o anchetă penală în cazul accidentului aviatic petrecut, sâmbătă, la Frătăuţii Vechi din judeţul Suceava, după ce două aeronave de agremet, conduse de doi piloți experimentați, s-au ciocnit, dosarul penal fiind deschis în rem pentru infracţiuni de “încălcare de către personalul aeronautic a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor”. Conform procurorului Sorin Iaşinovschi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, procurorii au făcut cercetarea la fața locului și așteaptă rezultatele expertizei tehnice realizate de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

“Accidentul aviatic a avut loc în cadrul unui antrenament, în urma impactului unul dintre piloți a decedat și celălalt se află în comă. Noi am făcut tot ceea ce depinde de noi, cercetarea la locului faptei, am audiat martori. Urmează ca Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile să facă dosarul tehnic și să afle cauza tehnică a producerii accidentului. Trebuie să vedem dacă este vorba de o defecțiune tehnică sau de ce anume. După ce vom avea raportul vom vedea dacă va mai fi cazul de expertiză. Ei trebuie să stabilească și să ne spună nouă care este cauza tehnică de producere a accidentului. Este posibil să fi avut motorul o problemă, sunt multe posibilități care să ducă la un incident de acest fel. Nu este exclusă nici o greșeală umană, deși erau oameni foarte bine experimentați. S-a deschis dosar penal, in rem, cu privire la o faptă și urmează să vedem în ce direcție vom merge, dacă se va stabili că unul dintre cei doi nu a respectat o dispoziție a codului aerian care reglementează modalitatea în care trebuie să acționeze în timpul antrenamentului. Infracțiunea este prevăzută de codul aerian ca fiind <încălcare de către personalul aeronautic a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor>. Ca pilot ai niște obligații, trebuie să respecți niște reguli. Dacă nu ai luat o măsură și s-a întâmplat un accident și a murit cineva, atunci este o infracțiune, însă asta se va stabilit doar la finalul anchetei”, a declarat pentru Mediafax procurorul Sorin Iaşinovschi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Sâmbăta trecută, în timpul unui zbor de antrenament pentru „Suceava Air Show 2018”, avionul lui Sorin Bochiş s-a ciocnit de cel al unui alt pilot, Cornel Marinescu, din Snagov, judeţul Ilfov, acesta din urmă fiind declarat decedat.

 

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …