Friday , April 19 2024

Piaţa imobiliară a început bine 2013, dar deja dă semne de oboseală la jumătatea anului

„Se încearcă tranzacţionarea unor locuinţe în mod particular, fără a se mai apela la agenţii imobiliare. Sunt persoane reticente care încearcă să evite plata unui comision”, este de părere Olimpiu Mihai, de la agenţia imobiliară Imostar. „Am avut o tranzacţie importantă în prima parte a anului şi am crezut că sunt semne de redresare. Se pare că am apreciat greşit şi că am fost un pic prea optimist”, ne-a spus Dinu Ungureanu, administratorul agenţiei imobiliare Family. „In ultima perioadă, închirierile merg slab de tot. Dacă reuşim una pe lună este chiar bine. Sună oameni pentru închirieri, dar pretenţiile sau aşteptările sunt mari”, a spus Gabriel Naie de la agenţia imobiliară ProActiv Business  

Vânzările de apartamente au început destul de promiţător, în prima parte a anului, dar în ultimele luni nu s-a mai simiţit acelaşi elan din partea cumpărătorilor. „In ianuarie şi în luna februarie au mers bine tranzacţiille, peste aşteptări. Au scăzut apoi. In mai, la Paşte mai nimic”, a declarat Dinu Ungureanu, administratorul agenţiei imobiliare Family. Situaţia este cel puţin la fel, dacă nu chiar mai rea în ceea ce priveşte vânzările de terenuri, dar şi închirierile de locuinţe. „Nu au fost terenuri tranzacţionate. Nici casele nu au fost căutate, iar în ceea ce priveşte spaţiile comerciale, lucrurile merg destul de slăbuţ”, a spus Gabriel Naie de la agenţia imobiliară ProActiv Business.
Nu este exclus, însă, ca o parte din locuinţe să fie tranzacţionate fără intermedierea unei agenţii imobiliare, lucru tot mai mult luat în calcul de aceste firme. „Stiu sigur, din discuţii purtate cu mai multe persoane, că se încearcă tranzacţionarea unor locuinţe în mod particular, fără a se mai apela la agenţii imobiliare. Nu este un mod pe care l-aş recomanda şi spun asta pentru că am aflat de unele tranzacţii fără agenţii imobiliare pentru nişte apartamente pe care eu nu aş fi dat niciodată acei bani. Alt fel este atunci când ai un agent imobiliar cu experienţă, care să te îndrume sau să îi recomande cumpărătorului. De exemplu, am reuşit intermedierea unei tranzacţii la un preţ foarte bun pentru cumpărător: apartament cu trei camere pe Mărăşeşti, 65 de metri pătraţi, etaj intermediar, cu centrală şi garaj, la numai 35 de mii de euro. Desigur că nu tot timpul avem genul acesta de ofertă, poate fi chiar un chilipir, dar în orice caz nu se compară cu preţuri de genul 40 de mii de euro la două camere”, a declarat Olimpiu Mihai, de la agenţia imobiliară Imostar. El susţine că situaţia care este de mai bine de o lună ar fi puţin atipică deoarece în ceilalţi ani după Paşte creştea numărul de cereri, vizionări de apartamente sau chiar case şi, bineînţeles, vânzarea unora din respectivele imobile. De data aceasta nu mai este aşa. „Cred în continuare că sunt persoane reticente care încearcă să evite plata unui comision, dar asta nu înseamnă că nu au intenţia de a cumpăra sau de a vinde un apartament sau o casă. Noi avem un site, iar numărul de accesări este destul de mare, la agenţia noastră sună multe persoane, dar într-adevăr activitatea de vreo lună de zile este mai slabă”, a spus Olimpiu Mihai.
Preţurile nu au mai scăzut semnificativ, cel puţin în cazul apartamentelor tranzacţionate prin agenţiile imobiliare. Ba chiar în primele luni ale anului era o uşoară tendinţă de creştere mai ales pe zona apartamentelor din blocurile vechi, pe fondul creşterii cererilor. Agenţii imobiliari au explicat că la aceasta ar fi concurat şi zvonurile privind programul „Prima Casă” pe care Guvernul ar fi dorit la un moment dat să îl schimbe cu „Noua Casă”.
De la vile de 125 de mii de euro, la tranzacţii de cel mult 30 – 35 de mii
Până în martie, după unii chiar în aprilie, situaţia a fost de aşa natură încât oamenii întrebau tot mai mult despre apartamente în blocuri vechi, mai ieftine decât cele din blocurile nou construite şi încă accesibile în baza prevederilor din programul „Prima Casă”: avans de numai 5% şi garantat de stat. Preţurile au stagnat, proprietarii începeau să ţină de preţ tot mai mult, negocierile erau mai strânse şi unii chiar urcau preţurile.
Spre exemplu, apartamente cu două camere, semidecomandate se vindeau cu preţuri de la 28 de mii de euro în George Enescu până la 30 – 32 de mii de euro în zone din Zamca ori centrul Sucevei. Tot în zona centrală, apartamentele cu două camere decomandate – ceva mai rare decât cele semidecomandate, se vindeau în funcţie de etaj şi îmbunătăţiri cu preţuri de la 30 până la 35 de mii de euro. Singura zonă care, per ansamblu, să aibă preţuri la fel de mari sau poate chiar mai mari era cartierul Obcine. Cartierul Burdujeni, cu apartamente la fel de spaţioase ca în Obcine, avea o ofertă care trecea uneori de 30 de mii de euro.
In ce priveşte tranzacţiile de case, un exemplu bun a fost în legătură cu o vilă de pe strada Samoil Ispoescu, tranzacţionată în iarnă la 125 de mii de euro, bani gheaţă. „A fost o tranzacţie importantă, dar mai grea pentru că situaţia în cazul acestei proprietăţi era mai complicată, însă faptul că am dus la capăt mi-a dat curaj şi am crezut că sunt semne de redresare. Nu a fost aşa. Se pare că am apreciat greşit şi că am fost un pic prea optimist. Sunt câteva luni de când nu ştiu să fi intermediat tranzacţii la imobile cu valori care să fie mult peste treizeci de mii de euro”, ne-a spus Dinu Ungureanu.
Programul „Prima Casă” nu a mai fost sistat de Guvern, dar nu mai sunt bani mulţi pentru creditare
Din apropierea Paştelui, situaţia s-a schimbat şi nu neapărat în bine pentru toţi agenţii imobiliari. Unii susţin că luna mai a fost o perioadă acceptabilă din punctul de vedere al tranzacţiilor imobiliare, în vreme ce alţii spun că tot mai slab au mers lucrurile chiar de la sfârşitul lunii aprilie. Preţurile nu s-au modificat substanţial, negocierile au rămas, de regulă, la sume de ordinul sutelor de euro, rar peste o mie de euro, dar s-au tranzacţionat mai puţine locuinţe.
Sunt şi excepţii cum ar fi cel a unei garsoniere din cartierul Zamca tranzacţionată cu 15.000 de euro, dar a fost o situaţie în care persoana nu a venit cu credit, ci cu bani gheaţă. Oricum, făcând o comparaţie faţă de anii de vârf dinaintea crizei, preţul a scăzut aproape la jumătate, dar nu ar fi după părerea unor agenţi imobiliari un caz ilustrativ.
„Prima Casă” nu a mai fost înlocuită cu „Noua Casă”, dar nici bani în piaţă nu au mai fost. Unele bănci au comunicat că nici măcar nu mai erau fonduri disponibile pentru creditarea prin programul „Prima Casă”, iar situaţia s-a accentuat în luna iunie când tot mai multe bănci nu mai prelucrau decât dosarele deja trimise spre analiză, alte cereri neamaifiind acceptate. Totuşi, au fost şi situaţii fericite în care s-a reuşit în mai sau chiar iunie să se definitiveze tranzacţii prin „Prima Casă”, ca de exemplul un apartament cu două camere în Burdujeni vândut cu 25.000 de euro.
Chirii ieftine şi ieftineli de garsoniere
Printre locuinţele cele mai ieftine de pe piaţa imobiliară suceveană sunt şi garsonierele de la blocurile ridicate peste drum de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – fostul Liceu Pedagogic. Deşi pare greu de crezut că se pot vinde şi cumpăra garsoniere acolo, ei bine lucrul acesta se întâmplă. Preţurile sunt însă şi mai modeste decât chilipirul de garsonieră cu 15.000 de euro achiziţionat în Zamca. Garsonierele din blocurile de peste fostul Liceu Pedagogic au o suprafaţă de circa 11 metri pătraţi, iar unele sunt gajate pentru că au fost făcute lucrări de către Primăria Suceava. Cele care se vând au, de regulă, amenajate în interior toaleta, deşi în proiectul iniţial erau toalete la capătul culuarului. Relativ recent, o garsonieră de acest fel s-a vândut cu 5.600 de euro din care aproape o mie de euro trebuie să meargă la bugetul local, Primăria având un drept de ipotecă pe aceste garsoniere.
In privinţa chiriilor, lucrurile sunt destul de modeste. In primii ani de criză, unele agenţii imobiliare reuşeau să se menţină pe piaţă tocmai din cauza ritmului mai mare de închirieri din care încasau bani măcar să acopere o parte din cheltuielile de funcţionare. Anul acesta, cel puţin în prima jumătate, situaţia nu mai este aşa de roz. „In ultima perioadă, închirierile merg slab de tot. Dacă reuşim una pe lună este chiar bine. Sună oameni pentru închirieri, dar pretenţiile sau aşteptările sunt mari. Vor pentru 100, poate 120 de euro pe lună să aibă locuinţă utilată, mobilată, poate la un etaj intermediar, iar asta este foarte greu”, a spus Gabriel Naie. In general, după cum a explicat Dinu Ungureanu, închirierile de garsoniere sunt de la 50 – 80 de euro pentru garsoniere şi merg până la 150 – 180 de euro pentru apartamente cu două camere. „Cele cu 200, 250 de euro sau poate chiar mai sus sunt excepţii şi intră în altă categorie, nu se înscriu în linia generală”, a spus Dinu Ungureanu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …