Sunday , December 4 2022

Pian de 40.000 de euro, prins în bugetul pe anul viitor, de Primăria Suceava

 

Viceprimarul municipiului Suceava, Marian Andro­nache a declarat că va fi supus aprobării consiliului local municipal un proiect de hâtărâre privind achizi­ţio­narea unui pian profesional, care să intre în dotarea instituţiilor de cultură ce func­ţionează în incinta Sălii “Modern” şi care va putea fi folosit pentru activităţi culturale dintre cele mai diverse. “Au fost momente în care nu s-au putut susţine recitaluri deoarece în oraşul nostru nu exista o sală de capacitate mare care să fie dotată cu un pian. In vara anului trecut, Raluca Stirbăţ, profesor la Conservatorul din Viena, şi-a exprimat dorinţa de a susţine un recital la Suceava. Acesta a avut loc, dar pianul folosit a lăsat de dorit, nefiind bine acordat”, a spus Marian Andronache.

andronachi viceprimar

Pe de altă parte, el a arătat că sala de festivităţi a Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” are un astfel de instrument însă capacitatea sălii este limitată, având mai puţin de 100 de locuri, total insuficiente pentru un eveniment cultural de anvergură. Mai mult, viceprimarul Andronache a menţionat că niciuna dintre filarmonicile care au susţinut recitaluri la Suceava nu au adus niciodată un concert în care pianul să fie instrument solist, din acelaşi motiv – lipsa acestuia. “O astfel de achiziţie ar deschide noi posibilităţi de a găzdui şi organiza evenimente culturale de ca­libru (festivaluri, concerte lecţie, reci­taluri şi concursuri). Tinând cont de faptul că cel mai potrivit loc în care atr putea să fie locat acest instyrument ar fi Sala “Mo­dern” a Centrului Cultural Municipal Su­ceava, cred că şi Teatrul “Matei Vişniec” ar putea beneficia de acest avantaj, putând pregăti şi music-hall-uri în stagiunile de spectacole”, a mai spus viceprimarul Suce­vei, Marian Andronache, care a mai adău­gat că prin această achiziţie s-ar putea aduce atât recitalul pentru juriu cât şi gala Concursului internaţional “Lira de Aur” în sala Centrului Municipal, eveniment care atrage anual un număr din ce în ce mai mare de urmăritori.

“Achiziţionarea unui pian profesional performant va fi pusă pe lista de investiţii aferentă bugetului anului 2018. Din câte ştiu, în municipiul Suceava, există trei piane. Unul la Universitate, altul la Mu­zeu şi al treilea la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”. Primele două nu sunt foarte bine acordate iar cel de la Colegiul de Artă nu poate fi mişcat din loc, din două raţiuni. După ce a fost achi­ziţionat, în anii ’90, tot de Primărie, uşile au fost modificate în sensul că au fost îngustate astfel  încât instumentul muzical nu mai poate fi scos decât pe bucăţi. celelalte două piane au avut câteva experienţe itinerante şi s-a dovedit de fiecare dată că, transportate dintr-un loc în altul, s-au dezacordat şi nu au mai putut oferi performanţele acustice aşteptate”, a spus Marian Andronache. El a spus că suma alocată pentru achiziţionarea acestui instrument muzical complex şi pretenţios este de 200.000 de lei – 40.000 de euro, o sumă nu foarte mare pentru un pian performant, în condiţiile în care sunt astfel de instrumente muzicale ce se vând pe piaţa de profil chiar şi cu 600.000 – 1 milion de euro. (Neculai ROSCA)

 

Vezi si

O femeie de 33 de ani, ajunsă în stare gravă la spital, le-a spus medicilor că s-a înjunghiat din greșeală în burtă în timp ce se certa cu soțul

O femeie în vârstă de 33 de ani din municipiul Suceava a ajuns, sâmbătă după-amiază, …