Thursday , July 25 2024

Peste șase mii de oameni la liturghia de la Mănăstirea Sf. Ioan. ÎPS Calinic a mulțumit primarului și președintelui CJ pentru ajutorul acordat Bisericii

27 de mii de persoane au luat parte la evenimentele religioase de cinstire a ocrotitorului Sucevei în cele trei zile pe care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le-a organizat în perioada 22 – 24 iunie. Desigur, unele persoane au participat punctual, la câte un eveniment anume – ca de exemplu procesiunea cu racla în care sunt depuse moaștele Sf.M.Mc. Ioan cel Nou de la Suceava sau au răbdat pe căldură și ploaie ca să ajungă la baldachinul unde a fost așezată racla pentru a spune o rugăciune la căpătâiul sfântului – iar altele au fost la mai multe dintre acestea. Spre exemplu, mulți dintre cei aproximativ o mie de oameni care au participat la slujba de la miezul nopții din 23 spre 24 iunie au rămas și a doua zi la liturghia arhierească iar la aceasta au luat parte și unii dintre cei care veniseră să se închine la moaștele sfântului, în baldachinul din curtea mănăstirii.

Momentul culminant din data de 24 iunie – când este hramul Sucevei, fiind rânduită prăznuirea Aducerii moaștelor Sf.M.Mc. Ioan cel Nou de la Suceava – a fost liturghia arhierească sărvârșită de un sobor de preoți și ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, sub protia ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Circa 6.500 de oameni s-au aflat în curtea mănăstirii Sf. Ioan cel Nou unde, în mod tradițional, este oficiată liturghia arhierească din data de 24 iunie.

Facem precizarea că ierarhii care au mai oficiat liturghia de luni, 24 iunie, sub protia ÎPS Teodosie sunt: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților; Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor – Preasfinția sa fiind ierarhul care a rostit cuvântul de învățătură, fapt pentru care chiriarhul avea să-i adreseze mulțumiri; Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor (delegat al IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei); Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților care a slujit în ziua sa de naștere, motiv pentru care chiriarhul i-a adresat mulțumiri și i-a urat „mulți ani cu sănătate și sporite împliniri”.

De altfel, la sfârșitul Sfintei Liturghii oficiată la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, ÎPS Calinic, a mulțumit celor care au făcut posibilă această lucrare, dar în special ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului pentru „exorcizarea văzduhului”. „Nu știu cât de mult ați avut nevoie frățiile voastre de exorcisme, dar natura, să fiți încredințați, că are nevoie de astfel de exorcisme”, a spus ierarhul.

Și tot la finalul liturghiei arhierești din 24 iunie, ÎPS Calinic – Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților – a transmis că va avea o recunoștință permanentă față de actualul președinte al Consiliului Județean Suceava și actualul primar al Sucevei, Ion Lungu, pentru sprijinul acordat Bisericii. „Indiferent pe ce treaptă politică vor fi actualul președinte al Consiliului Județean, domnul Gheorghe Flutur și actualul primar al municipiului Suceava, domnul primar Ion Lungu, recunoștința mea va fi una permanentă”, a spus ÎPS Calinic. Chiriarhul a explicat că motivul pentru care își exprimă recunoștința ține de faptul că în ultimii patru ani de zile Ion Lungu și Gheorghe Flutur au susținut de fiecare dată Biserica atunci când le-a solicitat ajutorul. „Nădăjduim și avem încrederea în prea milostivul Dumnezeu că urmașii excelențelor lor vor avea în atenție comunitatea, respectiv Biserica”, a continuat ÎPS Calinic. Facem precizarea că de față la liturghia arhierească a fost atât primarul Ion Lungu – nelipsita de la acest eveniment în cei 20 de ani de când a fost ales primar – precum și președintele ales al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan. Printre celelalte oficialități care și-au făcut simțită prezența este președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, secretarul de stat Alexandru Stoica, primarul din Rădăuți, Bogdan Loghin și deputatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

ÎPS Calinic nu a uitat să adreseze mulțumiri și Guvernului României, Ministerului Dezvoltării, Companiei Naționale de Investiții și Secretariatului de Stat pentru Culte pentru proiectele aflate în desfășurare la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava și la bisericile și mănăstirile din județ. „Respectuoase mulțumiri aduc Guvernului României, respectiv Ministerului Dezvoltării care prin Compania Națională de Investiții a făcut posibilă continuarea – atenție! – fără întrerupere a lucrărilor de restaurare și consolidare a întregului ansamblu monahal, Secretariatului de Stat pentru Culte, care a onorat cererile de finanțare ale parohiilor și mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și astfel avem șantiere în plină desfășurare. Și nu în ultimul rând Consiliului Județean, Prefecturii și Primăriei municipiului Suceava care ne-au susținut proiectele”, a transmis ierarhul.

ÎPS Calinic a ținut să le transmită sucevenilor că vrea să îi bucure cu mai multe vești bune. „În sfârșit comisia monumentelor a acreditat continuarea lucrărilor la parcarea din zona apropiată mănăstirii, a aprobat construirea unui altar de vară pentru a nu mai sluji pe scenă și a aprobat construirea unui muzeu. Apoi, cel de-al patrulea proiect aprobat este Casa Crimca, o casă are în atenție o abordare socială. Și printre cele multe aș spune eu binecuvântate de Dumnezeu se numără și începerea construirii noului cămin pentru bătrâni din apropierea mănăstirii Teodoreni”, a spus ÎPS Calinic. El a făcut un îndemn către cei care doresc „să vă înveșniciți prin actul creator, o puteți face”.

Gheorghe Șoldan, președintele ales al Consiliului Județean Suceava, a declarat,  la încheierea  Liturghiei de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, că s-a bucurat să vadă , printre miile de credincioși, și foarte mulți tineri.

A fost o liturghie care a transformat curtea mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou’’ de la Suceava într-o mare de emoții, speranțe și rugăciuni. O mare în mijlocul căreia, sub teii din curtea așezământului monahal, se afla baldachinul decorat cu mii de flori, în care a fost așezată racla cu moaștele Marelui Mucenic, la care ne-am închinat alături de pelerini veniți din toată țara. Pentru sănătate, pentru pace și prosperitate.  Pentru o viață mai bună”, a declarat Gheorghe Șoldan.  (Dan PRICOPE)

Vezi si

Zona de munte a județului, sub Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar …