Saturday , February 4 2023

Peste o mie de certificate COVID falsificate într-o lună în regiunea Cernăuți, la pachet cu pașapoarte pentru cei care vor să ajungă în România sau alte state europene

Securitatea ucraineană (SBU) a descoperit și demascat, zilele trecute, o rețea de falsificatori de certificate COVID, teste PCR și pașapoarte românești care opera în regiunea Cernăuți.

După cum relatează media cernăuțeană, este vorba de o schemă pe scară largă de falsificare a certificatelor COVID și a testelor PCR, dealerii acelei rețele având peste o mie clienți în fiecare lună.

Presa din Cernăuți – atât de limbă ucraineană, cât și de limbă română – face trimitere la cele menționate pe Facebook de către departamentul SBU din regiunea Cernăuți. În comunicatul respectiv se mai arată că „dealerii” au avut „profit” lunar cam de un milion de grivne din activitățile lor ilegale. Se observă că rețeaua a avut și o „ofertă de pachet”: dealerii au falsificat documente pentru a călători în străinătate care au inclus certificate de vaccinare COVID-19 și/sau rezultate negative ale testelor PCR.

Spre exemplu, cei care doreau doar un certificat fals al unui test PCR negativ au fost „taxați” cu 200 de grivne în vreme ce pentru un „pachet complet” de documente necesare unui cetățean ucrainean pentru a pleca în străinătate, inclusiv un certificat de vaccinare „taxa” ajungea până la 650 de euro.

În timpul a 18 percheziții, oamenii legii au confiscat sigilii și ștampile falsificate ale companiilor ucrainene și străine, formulare gata de utilizare pentru holograme de protecție, echipamente speciale pentru documente falsificate, echipamente informatice cu dovezi de activitate ilegală, certificate gata făcute cu sigilii de medici. si institutii medicale. Potrivit celor comunicate oficial cu privire la rezultatele anchetei, rețeaua – care a oferit o gamă largă de „servicii” atât cetățenilor ucraineni, cât și străinilor – a fost organizată de 11 locuitori ai regiunii Cernăuți, care aveau două birouri în orașul Cernăuți și, la nevoie, au implicat în activitate și personal medical.

Străinilor li s-a oferit, pe lângă certificatele de teste PCR negative, presupuse făcute în străinătate, un pachet complet de documente falsificate pentru călătorie, angajare și legalizarea șederii în UE. Cetățenilor Ucrainei li s-a promis că pașapoarte ale cetățenilor străini, inclusiv cărți de identitate și permise de conducere internaționale. În plus, falsificatorii s-au angajat să furnizeze documentele necesare angajării în străinătate: apeluri de muncă, adeverințe eliberate de autorități străine, întreprinderi, instituții, organizații atestate prin semnăturile și ștampile corespunzătoare. Totul se făcea în scurt timp, fără a vizita instituțiile medicale, iar în unele cazuri „clienții” au fost induși în eroare, în sensul că primeau asigurări că li se vor întocmi documente europene autentice. În mod evident, în schimb, li s-au vândut falsuri. (D.P.)

 

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …