Wednesday , June 19 2024

Peste 90 de milioane de euro pentru delegarea gestiunii la 25 de trasee de maxi-taxi din județ

O mega licitație este organizată pe sfârșit de an de către Consiliul Județean Suceava cu privire la traseele de maxi – taxi și anume la concesionarea lor. De fapt, termenul mai corect este „delegarea gestiunii” serviciilor publice de transport persoane prin curse regulate în județul Suceava. Valoarea totală estimată fără TVA este 462.277.440 lei, ceea ce înseamnă aproape 92,5 milioane euro.

CJ Suceava își rezervă dreptul de a suplimenta, în condițiile legislației din materia achizițiilor sectoriale, cantitatea serviciilor, fără organizarea unei noi proceduri de atribuire, în situația în care devine necesară prelungirea unor trasee sau noi stații. Prin urmare, în temeiul prevederilor legale, prețul contractului se va putea majora cu maximum 10% din prețul inițial.

Conform caietului de sarcini aferent procedurii de atribuire a contractului de delegare a sarcinilor și responsabilităților către operatori privați cu privire la prestarea propriu zisă a serviciilor publice de transport persoane prin curse regulate în județul Suceava, este vorba despre 25 de grupe de trasee.

De aceea, licitația organizată de CJ Suceava a fost pentru tot atât de multe loturi, ceea ce înseamnă că, teoretic, vor putea fi chiar 25 de câștigători la licitație, câte o firmă pentru un lot.

Asta nu înseamnă că procedura impune acest lucru, dimpotrivă pot să fie și firme care licitează și câștigă două sau mai multe loturi.

Tot teoretic, există și varianta ca o singură firmă să câștige toate loturile. Iar asta pentru că „un operator economic poate depune ofertă pe unul, mai multe sau toate loturile”, potrivit celor specificate în documentația de atribuire. Totuși, este greu de crezut că se va putea ajunge la acest nivel în care un singur operator să încheie contract cu CJ Suceava pentru toate cele 25 de loturi.

12 din cele 25 de loturi au câte 3 trasee iar restul au de la 2 (5 loturi) la 9 trasee (1 lot) sau chiar 13 trasee (2 loturi). În total, vor fi aproape 100 de trasee. Termenul la care se vor depune ofertele este data de 25 ianuarie.

Este interesant de menționat faptul că o parte din aceste trasee sunt licitate inclusiv pentru localități din zona metropolitană a Sucevei, unele chiar pornesc din Suceava. Asta în condițiile în care este în curs o procedură de a transfera traseele din zona metropolitană în responsabilitatea unei asociații de dezvoltare intercomunitară, scopul declarat fiind ca să fie cumpărate cu fonduri europene autobuze electrice care să deservească trasee din zona respectivă.

Pe de altă parte, durata de delegare a gestiunii a fost stabilită la 72 de luni și având în vedere că procedura privind obținerea finanțării și cea de achiziție a mijloacelor de transport – care vor fi ulterior folosite de TPL SA – poate dura câțiva ani, ar fi explicabil demersul, deoarece necesitatea asigurării unor servicii de transport este una cotidiană, care nu suferă amânări de ordinul anilor. (D.P.)

Vezi si

Serviciul de Probațiune Suceava a suspendat activitatea cu publicul în semn de protest pentru neplata integrală a salariului

Miercuri, 19 iunie, consilierii de probațiune din toată țara, afiliați sau neafiliați Sindicatului Național al …

One comment

  1. 72 de luni, adica 6ani, nu 3 ani. Nu-i așa?