Thursday , September 28 2023

Peste 800 de suceveni mor în fiecare lună, în timp ce numărul nașterilor este de aproximativ 600

În luna ianuarie a acestui an au murit 850 de persoane, iar în luna februarie s-au mai stins încă 839 de suceveni. Cifrele sunt mari comparativ cu cele din alte județe.

 Numărul deceselor înregistrate într-o lună, în județul nostru, era de aproximativ 600, iar în ultimii doi ani a crescut la aproape 1.000 de decese înregistrate într-o singură lună pentru ca în ultima perioadă să se înregistreze peste 800 de decese în 30 de zile. În același timp, însă, numărul nașterilor este mult mai mic, de circa 600 într-o lună. În luna ianuarie a acestui an au murit 850 de persoane, iar în luna februarie s-au mai stins încă 839 de suceveni.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor o reprezintă, și în acest an, bolile sistemului circulator. În ianuarie și februarie, 556, respectiv 511 persoane au murit din cauza acestor afecţiuni.

Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută şi sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, care poate provoca atacul de cord sau insuficienţa cardiacă. 160 de suceveni au pierdut lupta cu viaţa de la începutul anului, din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este ateroscleroza, o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii şi mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conţin colesterol, material lipidic şi lipofage, boală care poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral.

Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit din ianuarie 240 de suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 113 persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică şi-au pierdut viaţa de la începutul anului 273 de persoane.

A doua cauză a mortalităţii în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese îl prezintă şi persoanele care au suferit de boli ale aparatului respirator, iar cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronşic, care este o afecţiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii, caracterizată de crize de respiraţie, cu impresia de sufocare, acumularea de cantităţi mari de toxine în corp. În primele două luni ale acestui an, 186 de persoane au murit din cauza cancerului, 21 de cazuri fiind din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. Două sucevence au pierdut lupta cu viaţa din cauza cancerului de col uterin în luna ianuarie a acestui an, iar în februarie nu s-a înregistrat niciun deces din această cauză. Alți 15 suceveni au murit, în acest an, din cauza cancerului de stomac.

Potrivit statisticii, în România mor aproximativ 6.000 de bolnavi lunar, iar în judeţul Suceava peste 800 de persoane pe lună, o cifră extrem de mare comparativ cu restul judeţelor.

În primele două luni ale acestui an, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile şi afecţiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.  

Astfel, locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului respirator, cu 91 de decese. Printre afecţiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victime în aceste luni se numără pneumonia şi bronhopneumopatia obstructivă cronică, cu câte 52, respectiv 30 de decese fiecare. Pe locul patru în topul bolilor care îi omoară pe suceveni se situează bolile digestive, cu 56 de decese, printre care 17 au fost cauzate de ciroze şi opt de hepatite cronice. Pe locul cinci în statistica Direcţiei de Sănătate Publică Suceava se află traumatismele şi otrăvirile, cu 46 de decese în total . Din totalul de 1.689 de decese înregistrate în judeţ în primele două luni ale anului, 1.379 au fost înregistrate la persoanele de 75 de ani şi peste. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

O licitație pentru lucrările la A7 va avea loc anul viitor. Variantă optimistă: autostrada de la Pașcani la Suceava va fi gata în 2027

Primăria Municipiului Suceava a organizat, marți, de la ora 16:30, dezbaterea publică a raportului privind …