Wednesday , April 24 2024

Peste 800 de elevi din județul Suceava s-au “pierdut” în anii de liceu

Potrivit datelor Inspectoratului școlar Județean Suceava, 5.807 elevi de clasa a XII-a și a XIII-a au fost înscriși la simularea examenului național de Bacalaureat, care a avut loc în luna martie a.c., fiind prezenți la probe 4.791 dintre ei și doar 2.210 au promovat. La examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022, care a început luni, s-au înscris 4.944 candidați din județul Suceava, dintre care 4.545 sunt din promoția curentă și 399 din promoțiile anterioare. ”La simularea examenului de Bacalaureat au fost înscriși automat toți elevii care figurau în unitățile de învățământ, iar acum, la examenul propriu-zis, s-au înscris doar cei care și-au dorit să susțină evaluările la final de liceu. Diferența de peste 800 de elevi este, într-adevăr, datorată în principal pandemiei, deși an de an se înregistrează un anumit număr de elevi care termină liceul dar aleg să nu dea Bacalaureatul”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava.

Finalul unui an școlar constă, pe lângă motiv de bucurie pentru elevii care urmează să se bucure de câteva luni de vacanță, într-un bilanț al activității didactice și manageriale de la nivelul fiecărei unități de învățământ. Concluziile sunt punctate local și chiar județean, în tot felul de rapoarte, însă unele dintre ele devin vizibile datorită examenelor naționale. În timp ce unii caută procentele de promovabilitate pentru a decide cu privire la admiterea copiilor la ciclurile superioare de studiu, alții trag propriile concluzii din lipsa unor informații sau a unor cifre din acest bilanț de final de an școlar.

În ceea ce privește elevii de liceu, care în aceste zile susțin evaluarea competențelor lingvistice în limba română, cifrele vorbesc de la sine. La nivelul județului Suceava, peste 800 de liceeni s-au ”pierdut”, fie pe parcursul anilor de liceu, fie acum, în sensul că nu s-au înscris pentru a susține examenul maturității, care reprezintă finalitatea liceului. Situația este cu adevărat alarmantă, pentru că astfel de ”pierderi” au înregistrat toate județele țării.

La nivelul județului Suceava, 5.807 elevi de clasa a XII-a și a XIII-a au fost înscriși la simularea examenului național de Bacalaureat, care a avut loc în luna martie a.c., fiind prezenți la probe mai puțin de 5.000 dintre ei. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, din totalul de 4.791 de candidați prezenți la simularea examenului de final de liceu, au fost declarați reușiți 2.210, ceea ce reprezintă un procent de 46,13%. La probele scrise ale examenului de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2022 s-au înscris 4.944 candidați din județul Suceava, dintre care 4.545 sunt din promoția curentă și 399 din promoțiile anterioare. Drept urmare, peste 800 de elevi care ar fi trebuit să susțină examenul de final de liceu sunt ”absenți” în acte, iar acestora li se vor adăuga, cel mai probabil, după experiența anilor anteriori, alte câteva sute care nu se vor prezenta la unele dintre probe sau la niciuna.

”La simularea examenului de Bacalaureat au fost înscriși automat toți elevii care figurau în unitățile de învățământ, iar acum, la examenul propriu-zis, s-au înscris doar cei care și-au dorit să susțină evaluările la final de liceu. Diferența de peste 800 de elevi este, într-adevăr, datorată în principal pandemiei, deși an de an se înregistrează un anumit număr de elevi care termină liceul dar aleg să nu dea Bacalaureatul”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava.

Ministrul Educației susține că numărul celor înscriși la Bacalaureat în acest an este cel mai mic din istoria postdecembristă. Potrivit edupedu.ro, peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie. Datele oficiale ale Ministerului Educației, prezentate de edupedu.ro, arată că, la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, iar pentru probele examenului național din această sesiune s-au înscris 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. Diferența de peste 40.000 de elevi din actuala generație care nu dau BAC-ul în sesiunea din iunie reprezintă cea mai mare ”absență” la examenul maturității raportată în ultimii 4 ani.

Așa cum s-a observat și pe parcursul ultimilor doi ani de școală, pandemia ar fi cauza principală a rezultatelor slabe înregistrate de mii de elevi din întreaga țară, a ”pierderilor” din sistem, a absențelor de la examenele naționale.

”În anul 2008 aveam 225.000 de elevi înscriși la bacalaureat. Anul acesta, avem doar 126.000. și vorbesc și de promoția curentă, și de promoțiile anterioare. Până în anul 2012, am avut constant peste 200.000 înscriși la bacalaureat. Anul acesta, doar 126.000. Anul trecut am avut 133.000, iar acum doi ani, am avut 155.000. Scăderea este de-a dreptul dramatică”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta declarase zilele trecute, pentru Euronews România, că pandemia este de vină pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la Bacalaureat 2022, în comparație cu anii trecuți, și că motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care și-a exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă. (Oana NUȚU)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …