Tuesday , October 4 2022

Peste 800 de credincioși catolici suceveni, la Slujba de Inviere de la Biserica “Sfântul Ioan Nepomuk”

Catolicii au celebrat duminică Sfânta Sărbătoare a Paștelui. Peste 2.000 de credincioși catolici suceveni au participat la slujbele oficiate la bisericile catolice din județ

Pastele catolic 1

Peste 2.000 de credincioși catolici suceveni au participat în noaptea de sâmbătă la Slujba de Inviere, oficiată la bisericile catolice din județ. La Biserica romano-catolică “Sfântul Ioan Nepomuk” din centrul Sucevei au fost prezenți peste 800 de credincioși, în timp ce la bisericile din Gura Humorului, Vatra Dornei, Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Cacica, unde trăiesc comunități importante de catolici, au participat la Slujba de Inviere câte 200 – 300 de credincioși.
Anul acesta, Paștele catolic a avut loc cu cinci săptămâni înainte de cel ortodox. Paștele catolic și cel ortodox sunt, de obicei, sărbătorite la date diferite, pentru că cele două mari Biserici calculează data Învierii după două calendare diferite. Diferența între Paștele catolic și cel ortodox poate varia de la o săptămână la cinci săptămâni, dar câteodată pică la aceeași dată. În 2014, de exemplu, sărbătoarea Sfintelor Paști la catolici a coincis cu cea a ortodocșilor, iar anul trecut, catolicii au sărbătorit Paștele cu o săptămână mai repede. Înainte de Paște, catolicii țin post patru-cinci săptămâni. Acesta este diferit, însă, față de cel ortodox, întrucât presupune, din punct de vedere al alimentației, doar evitarea preparatelor din carne. La sfârșitul slujbelor religioase din Săptămâna Mare participanții au fost împărtășiți cu ostie, adică pâine nedospită, și s-a făcut “procesiunea”, adică înconjurarea bisericii de către preoți și credincioși. Sâmbătă seara, înainte de Înviere, credincioșii catolici au așteptat sfințirea unui coșuleț cu ouă roșii, cozonac, carne de miel și vin. Duminică dimineața, conform tradiției, înainte de micul dejun, toți membrii familiei se spală pe față cu apa în care a fost pus un ou roșu și un ban – simbolurile sănătății și belșugului.Pastele catolic 2
Slujba de la Biserica romano-catolică “Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava a fost oficiată de preotul paroh Iosif Paulet, împreună cu preotul vicar Cristinel Gal. “Sperăm să apucăm timpul în care să celebrăm în fiecare an Paștele la aceeași dată cu frații ortodocși, greco-catolici, așa cum celebrăm Crăciunul. Ce frumos ar fi! In fond, conținutul religios al Paștelui este același pentru toți creștinii”, a specificat preotul paroh Iosif Paulet la Slujba de Inviere. (Cristina RUSTI)

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …

One comment

  1. Stimată redacție, am citit articolul despre credincioșii catolici care au sărbătorit sâmbătă, 26 martie Învierea Domnului (Paștele).Din greșeală ați scris că slujba de Învierea fost celebrată de pr. paroh Iosif Păuleț și de pr. vicar Cristinel Gal. Doresc să vă informez că au celebrat slujba de Înviere 3 preoți (pr. paroh Iosif Păuleţ, pr. vicar Marian Gărghi, pr. greco-catolic de Suceava Marius Chiriloaei) şi un student care face practică diaconală la noi în parohia romano-catolică din Suceava. Pr. Cristinel Gal din data de 1 septembrie 2015 activează ca vicar în parohia romano-catolică din Rădăuți.