Saturday , November 26 2022

Peste 6 milioane de euro va costa nou drum din Burdujeni către aeroportul Sucevei

În ședința din 29 septembrie a Consiliului Local Suceava se va supune aprobării un proiect de hotărâre pentru asocierea municipiului Suceava cu Consiliul Județean Suceava și Primăria Salcea în vederea realizării unui nou drum care va lega municipiul Suceava de Aeroportul Suceava noii investiții.

Cel care a inițiat proiectul de hotărâre este primarul Ion Lungu care a justificat demersul său arătând că actuala cale de acces spre aeroport – drumul județean DJ 290A – s-a dovedit a fi insuficientă. De altfel, deși nu este menționat acest aspect în cadrul anexelor de la proiectul de hotărâre, este de menționat că și proiectul autostrăzii A7 pe tronsonul Pașcani – Suceava prevede un nod care să asigure legătura spre aeroport, dar nu pe drumul județean cunoscut de toată lumea, ci pe un drum care, în prezent, este de pământ și care ar urma să fie modernizat pentru a putea asigura traficul rutier spre aeroport.

Fiind un obiectiv de interes județean de importanță deosebită, Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava a înregistrat înainte de pandemie o creștere semnificativă a numărului de pasageri iar în acest an creșterea numărului de pasageri este peste nivelul din 2019. „Accesul la aeroport în prezent se face pe un singur drum județean care pleacă din DN 29 și care s-a dovedit a fi insuficient, înregistrându-se de multe ori blocaje în trafic care au necesitat intervenția polițiștilor de la serviciul rutier”, precizează primarul.

În mod suplimentar, ca urmare a degradării situației de securitate din Ucraina, la nivel național și european s-a hotărât organizarea la Suceava a Centrului logistic european de ajutor umanitar pentru Ucraina – un HUB destinat colectării ajutoarelor umanitare și trimiterii lor în Ucraina. Prin urmare, este necesară și asigurarea – prin implementarea unor proiecte de infrastructură de transport rutier de natura unor drumuri alternative – a accesului la spațiile HUB-ului umanitar.
De altfel, și Consiliul Județean Suceava a analizat de mai mult timp crearea unui drum de acces alternativ către aeroport, care pleacă din cartierul Burdujeni din municipiul Suceava și trece pe teritoriul orașului Salcea, până la aeroport. Și tot în ședința de la finalul acestei luni, dar a Consiliului Județean Suceava, se va supune adoptării un proiect de hotărâre inițiat de președintele Gheorghe Flutur pentru aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici în vederea construcției drumului de legătură din Burdujeni către Aeroportul „Ștefan cel Mare”. Î

n aceeași ședință se va aproba și amplasamentul noului drum și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care se află pe coridorul acestui obiectiv de investiții, suma alocată pentru exproprieri (5837 mp – proprietate privată a unor suceveni, 23.464 mp proprietate privată a persoanelor fizice și juridice din orașul Salcea) fiind de aproape 1,14 milioane de lei la care se adaugă și valoarea lucrărilor – 31 milioane de lei, inclusiv TVA – care va fi suportată din fondurile care vor fi alocate de CJ Suceava. Drumul prin care se va face legătura între municipiul Suceava, din cartierul Burdujeni, către Aeroportul Ștefan cel Mare, în zona Parcului Industrial Bucovina va avea o lungime de 4,8 kilometri iar Gheorghe Flutur a specificat, totuși, că se va intersecta și cu viitoarea bretea a Autostrăzii A7. (D.P.)

Vezi si

Uniunea Națională a Barourilor din România a donat trei ambulanțe noi, complet utilate, către instituții spitalicești din Ucraina

La 25 noiembrie 2022, la sediul spitalului din localitatea Ciudei, Ucraina, a avut loc predarea …