Saturday , March 25 2023

Peste 500 de șoferi testați în weekend cu aparatele etilotest și drugtest de polițiștii suceveni

Și în weekend-ul recent încheiat, zilnic, peste 100 de polițiști au acționat pe drumurile publice, în special în interiorul localităților și în zona unităților de alimentație publică pentru prevenirea evenimentelor rutiere și identificarea celor care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În cadrul acțiunilor au fost utilizate și aparatele Druger DrugTest 5000 intrate în dotarea polițiștilor, fiind efectuate testări pentru identificarea șoferilor care consumă substanțe interzise.

 În cadrul acțiunilor au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest peste 500 de conducători auto și au fost identificați mai mulți șoferi care s-au urcat băuți la volan, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale și dispunându-se suspendarea dreptului de a conduce.

Astfel, sâmbătă,  4 februarie 2023, la orele 11 :40, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți, Biroul de Ordine Publică, au observat un autoturism care se deplasa pe strada Horea, către strada 1 Mai din Rădăuți. Polițiștii au efectuat semnal regulamentar de oprire folosind semnalele luminoase și acustice, moment în care, conducătorul autoturismului nu s-a conformat, continuându-și deplasarea în trombă pe str. Horea, str. Vasile Conta apoi str. 1 Mai, unde a acroșat un autoturism, după care și-a continuat deplasarea, fiind blocat cu autospeciala de poliție pe strada 1 Mai. Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat din Rădăuți, care a prezentat documentul de identitate, permisul de conducere și autorizația de circulație provizorie a autoturismului.  În urma verificărilor efectuate asupra documentelor, s-a constatat faptul că autoturismul cu numărul de înmatriculare provizoriu are autorizația de circulație provizorie expirată, iar polița de asigurare obligatorie RCA este expirată. Ulterior, șoferul a fost testat cu aparatul etilometru, iar testul a indicat o valoare de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care persoana în cauză a fost testată cu aparatul DRUGTEST marca Drager, iar testul a indicat rezultat negativ. Șoferului i-a fost reținut permisul de conducere și a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea indicațiilor polițișstului rutier, dar și pentru lipsă RCA. De asemenea, au fost ridicate plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale vehiculului, acesta fiind indisponibilizat. Polițiștii au deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat”.

Vineri, în jurul orelor 18:05, un bărbat în vârstă de 24 de ani, din Cacica, a condus un autoturismul pe DC 17 din localitate și a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în parapetul de protecție din partea dreaptă a sensului de deplasare. La sosirea echipajelor de poliție, șoferul emana miros de băuturi alcoolice, a refuzat testarea cu aparatul etilotest și aparatul drug-test fiind condus fiind apoi condus la Spitalul orăşenesc Gura Humorului unde a refuzat să-i fie recoltate mostre biologice în vederea stabilirii gradului de alcoolemie din sânge. Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului sub aspectul comiterii infracţiunii de refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de a se supune prelevării de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Tot vineri, în jurul orei 21:30, un bărbat de 37 de ani, din satul Molid, comuna Vama,  în timp ce conducea autoturismul pe str. Belțag, de pe raza satului Molid, a fost oprit pentru control, ocazie cu care i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest. Urmare a testării, a rezultat faptul că șoferul avea o concentrație alcoolică de 1,29 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totdată, au fost efectuate verificări în bazele de date ale Poliției Române, constatând faptul că șoferul, este posesor de permis de conducere, însă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, este CU RESTRICȚII-SUSPENDAT.   Și în acest caz a fost întocmit dosar penal.

În data de 4 februarie, la orele 00:01, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești au oprit un autoturism ce se deplasa pe drumul județean DJ 208 din  Hârtop. Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest etilometru, rezultatul testului fiind de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Vineri seara, la orele 23:20,  pe D.J. 155A, pe raza localității Rîșca,  polițiștii au depistat   un bărbat din  Mălini, care conducea un autoturism având o alcoolemie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În noaptea de duminică spre luni, la ora 00:02, polițiștii  au identificat un autoturism care a derapat şi a intrat în şanţul de pe marginea drumului comunal din Osoi, comuna Vultureşti, iar în interior se afla o persoană care este în stare de ebrietate.Șoferul era un bărbat de 26 ani din satul Siliştea – Liteni, care era incoerent în vorbire.  Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0.86 MG/L alcool pur în aerul expirat.  Și în acest caz  a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

 

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …