Wednesday , November 30 2022

Peste 500 de șoferi au fost opriți în trafic și instruiți de polițiștii suceveni cu privire la respectarea legislației în ceea ce privește utilizarea telefoanelor mobile

În perioada 11- 13 octombrie 2019, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității – IPJ Suceava împreună cu polițiștii Serviciului Rutier dar și din cadrul subunităților de poliție au desfășurat activități de informare și conștientizare a șoferilor cu privire la riscul rutier reprezentat de folosirea telefonului mobil în timpul mersului, fiind ărezentate și modifucările legislative în acest sens.

Peste 500 de șoferi au fost opriți în trafic, aceștia primind materiale de prevenire și informare.

Modificările Codului Rutier care interzic folosirea telefonului la volan, în orice mod, au fost adoptate prin act normativ. Textul de lege interzice șoferilor să atingă telefoanele sau alte gadgeturi cât timp aceștia se află la volan. Amenda este de patru puncte de penalizare, adică 820 de lei!

Schimbarea legislativă a venit după numeroasele accidente produse din cauza șoferilor care filmau și transmiteau live aceste filmări pe rețelele de socializare din mediul online. Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane ci și pentru alte dispozitive cu funcții de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi tableta, reportofonul, camera foto sau video.

Practic, șoferilor le este interzis complet să atingă telefoanele sau gadgeturile în timp ce se află la volan. În caz contrar, șoferii vor fi sancționați cu 4 puncte penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de 820 de lei, adică de două ori mai mare decât amenzile pe care le primeau șoferii care erau prinși vorbind la telefon fără sistem „hands-free”. Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.

În perioada următoare, polițiștii vor organiza acțiuni pe linia identificării și sancționării atât a conducătorilor auto care folosesc telefonul mobil fără sistemul mâini libere, cât și a celor care desfășoară alte activități de natură a le distrage atenția de la condus.

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …