Friday , September 22 2023

Peste 5.500 de suceveni au murit de la începutul anului

Cele mai multe decese în județ s-au înregistrat în rândul persoanelor trecute de 65 de ani, și anume peste 4.000. Principala cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator. Aproape 1.000 de persoane au fost răpuse de cancer în acest interval. Accidentele rutiere din acest an au produs nu mai puțin de 150 de victime

lumanare

După cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, de la începutul anului 2017, peste 5.500 de suceveni au pierdut lupta cu viața, mai exact 5.580 de persoane au decedat în perioada ianuarie – octombie 2017. Principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor continuă să o reprezinte bolile sistemului circulator. Astfel, în primele zece luni ale anului 2017, peste 3.300 de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, care este o boală cronică, caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, putând provoca atacul de cord sau insuficiența cardiacă. 350 de suceveni au pierdut lupta cu viața de la începutul ­a­nului din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este ateroscleroza, o maladie cardiovasculară care poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit, din ianuarie, peste 800 de suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 357 de persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică și-au pierdut viața de la începutul anului 781 de persoane.

A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor este cancerul. In primele zece luni ale acestui an, 975 de persoane au murit din cauza cancerului. Dintre acestea, 150 de persoane au murit din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. 27 de sucevence au pierdut lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin, iar 77 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac. În perioada ianuarie-octombrie 2017, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile și afecțiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului ­ge­nito-urinar sunt cauze de deces în rândul sucevenilor, mai arată raportul Direcției de Sănătate Publică Suceava, care precizează că, în acest interval, peste 750 de suceveni au decedat din aceste cauze.

Locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului respirator, cu peste 250 de decese. In urma accidentelor rutiere și-au pierdut viața de la începutul acestui an peste 150 de persoane, mai exact 159. La acestea se adaugă 37 de decese survenite prin otrăvire, șapte persoane s-au înecat, iar alte peste 30 de persoane s-au spânzurat. In aceeași perioadă ianuarie-octombrie au murit și 13 persoane diagnosticate cu hipotermie. Menționăm că din cele peste 5.500 de decese înregistrate de la începutul anului, 4.000 s-au înregistrat în rândul persoanelor trecute de 65 de ani. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Flutur cere o întâlnire urgentă cu șefii de spitale din județ pentru fluidizarea fluxului de pacienți. ”Spitalul Județean este blocat. Sunt prea multe solicitări din teritoriu”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat joi, 21 septembrie, la inaugurarea unei secții …