Friday , December 2 2022

Peste 5.000 de suceveni au murit de la începutul  anului

Cele mai multe decese în județ s-au înregistrat în rândul persoanelor trecute de 65 de ani, și anume peste 4.000. Principala cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator. Aproape 1.000 de persoane au fost răpuse de cancer în acest interval. Accidentele rutiere din acest an au produs nu mai puțin de 150 de victime  

După cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, de la începutul anului 2019, peste 5.000 de suceveni au pierdut lupta cu viața. Principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor continuă să o reprezinte bolile sistemului circulator. Astfel, în primele nouă luni ale ­a­nului 2019, peste 3.300 de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, care este o boală cronică, caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, putând provoca atacul de cord sau insuficiența cardiacă. 350 de suceveni au pierdut lupta cu viața de la începutul anului din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este arteroscleroza, o maladie cardiovasculară care poate provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit, din ianuarie, peste 800 de suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat alte aproximativ 350 de persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică și-au pierdut viața de la începutul anului peste 700 de persoane.

 

A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese s-a înre­gistrat și în rândul persoanelor care au suferit de boli ale aparatului respirator. În primele nouă luni ale acestui an, aproape 950 de persoane au murit din cauza cancerului. Dintre acestea, 150 de persoane au murit din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. 20 de sucevence au pierdut lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin, iar peste 70 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac. În perioada ianuarie-septembrie 2019, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile și afecțiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar sunt cauze de deces în rândul sucevenilor, mai reiese din aceste date statistice.

 

Astfel, locul trei este ocupat de bolile aparatului respirator, cu peste 250 de decese. În urma accidentelor rutiere și-au pierdut viața de la începutul acestui an, peste 150 de persoane. La acestea se mai adaugă aproximativ 30 de decese survenite prin otrăvire, șapte persoane s-au înecat, iar alte peste 30 de persoane s-au spânzurat. Menționăm că din cele peste 5.000 de decese înregistrate de la începutul a­nului, 4.000 s-au înregistrat în rândul persoanelor trecute de 65 de ani. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Femeie de 28 de ani prinsă în toiul nopții la volan fără permis

În noaptea de miercuri spre joi, la orele 01:50, pe drumul județean 178 de pe …

One comment

  1. Ma intreb retoric daca o asemenea “performanta” apare pe undeva si in rapoartele de management ale Spitalului Judetean Suceava. Ar fi interesant de aflat o statistica la nivel national sau european. Eu cred ca la Spitalul Judetean Suceava nu se raporteaza un astfel de “succes”. Bine ca raporteaza toti jurnalistii de zor cum s-a inaugurat fantana multicolora din fata spitalului… Chiar nimanui nu ii pasa de viata individului in Romania si mai ales la Suceava?!