Sunday , January 29 2023

Peste 41.000 de suceveni s-au vaccinat iarna aceasta împotriva gripei sezoniere

DSP a primit pînă acum aproape 50.000 de doze de vaccin antigripal n săptămâna trecută a scăzut foarte mult numărul cazurilor de viroze și penumonii, comparativ cu săptămâna precedentă

De la începutul lunii octombrie, de când a debutat campania de vaccinare antigripală, peste 41.000 de suceveni s-au vaccinat, după cum a declarat Gabriela Budeanu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava. Mai precis, numărul celor care au primit vaccin antigripal este de 41.089 de persoane, estimându-se că la nivelul județului ar fi nevoie de 53.000 de doze de vaccin antigripal.

Dintre acestea, 2.360 sunt pentru cadre medicale, peste 20.000 pentru bolnavi cronici, 1.450 pentru copii, 348 pentru gravide, 1.663 pentru rezidenții din instituțiile de ocrotire socială și peste 26.000 pentru persoane peste 65 de ani. Până acum, în depozitul Direcției de Sănătate Publică, au ajuns aproape 50.000 de doze. Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2022-2023 va asigura o rată de protecție mai mare față de iernile trecute și recomandă vaccinarea, mai ales că ne aflăm încă în pandemie de coronavirus.

Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive. Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie.

Datele statistice ale DSP arată că odată cu creșterea numărului persoanelor vaccinate antigripal, scade numărul cazurilor de viroze și pneumonii. Astfel, în cursul săptămânii trecute, numărul acestor îmbolnăviri s-a redus la mai mult de jumătate, înregistrându-se 1.036 față de peste 2.400 de cazuri câte au fost în săptămâna precedentă. Mai exact, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat 831 de cazuri de îmbolnăviri prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare, în scădere comparativ cu 2.035 de cazuri câte au fost în săptămâna anterioară. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste între cinci și 14 ani, unde au fost 288 de îmbolnăviri, iar printre copiii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani, au fost 203 cazuri de infecții ale căilor respiratorii. În rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au fost 159 de cazuri. În rândul nou-născuților cu vârsta de până într-un an au fost 108 cazuri, categorie urmată de persoanele cu vârsta între 50 și 65 de ani, cu 45 de îmbolnăviri. Printre pesoanele cu vârsta peste 65 de ani, au fost cele mai puține cazuri, și anume 28 îmbolnăviri. Dintre pacienții diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 23 au fost internați în spital pentru tratament de specialitate.

Tot în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie, la nivelul județului Suceava s-au mai înregistrat și 205 cazuri de pneumonii. 109 pacienți au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnăviri, în număr de 65 cazuri, s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârsta între doi și patru ani iar printre copiii între cinci și 14 ani, au fost 31 de cazuri de pneumonie. Afectați de pneumonie au fost și copiii nou-născuți, fiind diagnosticate 52 de îmbolnăviri. În rândul sucevenilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, au fost 26 decazuri de penumonii. Printre sucevenii cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, au fost 16 cazuri de pneumonii iar cele mai puține cazuri au fost înregistrate printre persoanele trecute de 65 de ani, unde au fost diagnosticați cu penumonie, 15 pacienți. (C. R.)

Vezi si

Un tânăr din Câmpulung și unul din Rădăuți, prinși în toiul nopții drogați la volan

În ultimele zile polițiștii au acționat pe drumurile publice, pentru prevenirea monitorizarea și fluidizarea traficului …