Saturday , January 28 2023

Peste 40 de ordine provizorii de protecție emise de polițiștii suceveni de la începutul acestui an

De la începutul acestui an polițiștii suceveni au emis peste 40 de ordine de protecție provizorii. Instrumentul legislativ dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei. Fiecare polițist care intervine la sesizări privind fapte de violență intrafamilială a fost instruit cu privire la algoritmul de aplicare a chestionarului pentru victime în vederea identificării gestionării și gestionării riscului victimal.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019.

Și la sfarsitul saptamanii care tocmai s-a incheiat polițiștii au emis mai multe ordine provizorii de protecție.

La 31.03.2019, ora 02.30, o femeie de 50 ani din Vara Dornei a sesizat faptul că soțul ei o amenința și provoacă scandal. În ziua de 30.03.2019, în jurul orelor 23:30, femeia se afla la domiciliul din mun. Vatra Dornei împreună cu soțul ei de 52 ani, care era sub influența băuturilor alcoolice și aveau o discuție în contradictoriu. La un moment dat, bărbatul, pe fondul consumului de alcool, a amenințat-o cu acte de violență pe soția sa care a reușit să blocheze ușa de la bucătărie pentru a se apăra, moment în care acesta a lovit sticla de la ușă, spărgând-o. În urma evaluării situaţiei de fapt a fost emis ordinul de protecţie provizoriu, începând cu 31.03.2019, ora 01:00, pe o perioadă de 5 zile, cu evacuare temporară din locuință a bărbatului și  interdicţia de a se apropia la o distanţă de 100 metri faţă de soția lui. Femeia de 50 de ani a depus plângere penală fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „amenințarea”.

La 29.03.2019, polițiștii Postului de Poliție Vama, s-au sesizat din oficiu de săvârşirea infracţiunii de „violenţă în familie”, constând în aceea că, la 28.03.2019, în jurul orei 11:30, o femeie de 47 ani, fost victima unei agresiuni din partea soțului său de 51 ani, ambii din com. Vama. Având în vedere cele sesizate, în urma cercetărilor, la 29.03.2019, s-a emis un Ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile, împotriva bărbatului de 51 de ani.

De asemenea, tot la data de 29.03.2019, ora 18.55,  o femeie de 46 ani, din mun. Rădăuți, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că are scandal în familie. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că la aceeași dată, în jurul orei 18.30, în timp ce se aflau la domiciliu, pe fondul consumului de alcool și a unor neînțelegeri mai vechi, între femeia de 46 de ani și soțul acesteia de 49 ani, a izbucnit un conflict, în urma căruia bărbatul și-a lovit soția.   Fiind audiată, din declarația persoanei vătămate a reieșit faptul că aceasta este într-o stare de temere, precum și faptul că a solicitat eliberarea unui ordin de protecție provizoriu, astfel că, în cauză a fost emis un ordin de protecție provizoriu, începând cu data de 29.03.2019, ora 22,30, pe o perioadă de 5 zile. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,violență în familie”.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.

Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …