Wednesday , March 29 2023

Peste 35 de metri cubi de lemn fără acte, confiscat de polițiști  în urma unor controale în trafic și a verificării unor gatere

Polițiștii suceveni efectuează  zilnic acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos. În urma verificărilor și controalelor din cursul zilei de miercuri, polițiștii au confiscat peste 35 metri cubi material lemnos, fiind identificate în trafic mai multe transporturi ilicite și fiind efectuate verificări la unități economice.

Astfel, pe 8 februarie, în cadrul unei razii organizate la nivelul Poliției Municipiului Vatra Dornei, polițiștiiau executat un control pe linia evidențierii materialului lemnos la un depozit de material lemnos, situat pe raza localității Iacobeni, împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Iacobeni.  În urma comparării stocurilor scriptice cu cele faptice inventariate, în depozitul societății s-a constat o diferență de 8,64 mc material lemnos în plus față de evidențele din SUMAL 2.0, lemn foc, pentru care proprietarul nu a putut prezenta documente justificative de proveniență. S-a dispus sancționarea contravențională a administratorul societății pentru deținerea în depozitul societății de material lemnos fără proveniență legală.  De asemenea, s-a dispus confiscarea cantității de 8,64 mc de material lemnos existent în plus față de evidențe, în valoare de 1.330 lei.

Tot în cadrul raziei organizate la nivelul Poliției Municipiului Vatra Dornei, polițiștii au executat un control pe linia evidențierii materialului lemnos la un depozit de material lemnos, situat pe raza localității Șaru Dornei, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava.  În urma comparării stocurilor scriptice cu cele faptice inventariate în depozitul societății s-a constat o diferență de 5,909 mc material lemnos în plus față de evidențele din SUMAL 2.0, lemn foc rășinoase, pentru care proprietarul nu a putut prezenta documente justificative de proveniență.Administratorul societății a fost amendat cu suma de 3.000 lei pentru deținerea în depozitul societății de material lemnos fără proveniență legală și s-a dispus confiscarea cantității de 5,909 mc de material lemnos existent în plus față de evidențe, în valoare de cca. 1.000 lei.

Tot miercuri, la ora 12.00, polițiștii au oprit pe D.C. 85B, Valea Bancului, comuna Coșna, o autoutilitară încărcată cu material lemnos. Mașina era condusă de către un bărbat de 41 ani, din comuna Dorna Candrenilor,  care nu a putut prezenta documente specifice de transport a materialului lemnos.   În urma inventarierii încărcăturii, s-a satbilit că era vorba de 0.77 mc  lemn lucru fag, în valoare totală de 132 lei.  Șoferul a fost amendat, iar lemnul, în valoare de 132 de lei a fost confiscat.

De asemenea, miercuri, la ora 05.45, în  Gura Humorului, a fost identificată in trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea rășinoase. Conducătorul auto, un bărbat din Valea Moldovei, a declarat că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. Mașina a fost dusă la Cantonul Silvic Izvor din cadrul Ocolului Silvic Gura-Humorului unde specialiștii silvici au inventariat materialului lemnos, rezultând un volum total de 7,13 mc cherestea răsinoase. Șoferula a fost amendat și cantitatea de 7,13 mc cherestea răsinoase a fost confiscată.

Ulterior, la ora 06.50, tot la Gura Humorului, a fost depistată în trafic o altă autoutilitară care transporta  lemn rotund răsinoase. Șoferul, din Ostra, a declarat  că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. Specialiștii silvici au inventariat materialul lemnos,  rezultând un volum total de 5,39 mc lemn rotund răsinoase. Conducătorul auto a fost amendat, iar lemnul a fost confiscat.

La ora 10.15, la Păltinoasa, a fost identificată in trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv lemn rotund de foc răsinoase. Conducătorul auto a prezentat pentru control un aviz electronic, pentru cantitatea de 8,08 mc lemn rotund de foc răsinoase. Intrucât existau suspiciuni cu privire la volumul de material lemnos transportat, autoutilitara a fost condusă la Cantonul Silvic Izvor din cadrul OS Gura-Humorului, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total 13,10 mc lemn rotund de foc răsinoase, cu 5,02 mc lemn rotund de foc rasinoase in plus fată de volumul inscris in avizul de însotire. A fost amendată societatea comercială care a emis avizul, o firmă din Mănăstirea-Humorului, și s-a dispus confiscarea cantitătii de 5,02 mc lemn rotund răsinoase în valoare totală de cca. 1.000 lei.

De asemenea, miercuri, în jurul orei 13.00, polițiștii au oprit pentru control, o autoutilitară care se deplasa pe un drum comunal neclasificat de pe raza comunei Marginea, condusă de către un bărbat de 52 ani, dinVolovăț. Șoferul nu putut prezenta documente specifice de transport. Procedându-se la verificarea în aplicația SUMAL, a rezultat faptul că nu a fost generat aviz de însoțire pentru mijlocul de transport. În urma inventarierii încărcăturii, a rezultat cantitatea de 2,79 mc lemn de foc fag, în valoare de 700 lei. Și în acest caz, șoferula fost amendat iar lemnul a fost confiscat.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Vezi si

Pe 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, clădirea Primăriei Suceava va fi iluminată în albastru

Studenți ai specializării Asistență Socială, anul II, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) care își …