Thursday , March 28 2024

Peste 300 de cadre didactice care vor susține anul acesta examenul de Definitivat vor face meditații 

De luna viitoare, inspectorii școlari vor face meditații cu profesorii înscriși la acest examen. Fiecare candidat va beneficia de câte 24 de ore de pregătire. Este primul an când vor avea loc astfel de meditații, pentru a se evita rezultatele dezastruoase din anii precedenți  

Începând de luna viitoare, mai exact după vacanța de Paște, ca­drele didactice care doresc să sus­țină examenul de Definitivat în învățământ vor începe orele de meditație cu inspectorii școlari de specialitate, anul acesta fiind prima dată când se vor desfășura astfel de ședințe de pregă­tire. Fiecare candidat va beneficia de 24 de ore de meditație.

Numărul cadrelor didactice care vor susține în acest an examenul de Definitivat este mai mic decât cel de anul trecut, când 385 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul de Definitivat în învățământ, la 39 de discipline. Anul acesta numărul candidaților înscriși este de 310, pentru același număr de discipline. Ca și în anii trecuți, cei mai mulți candidați s-au înscris pentru a sus­ține examenul pentru educatori, și anume 58 de candidați, iar 56 s-au înscris pentru a susține examenul pentru învățători. Alte 30 de persoane vor susține examenul de definitivat la Educație fizică, 27 la Limba și literatura română, 30 la Engleză, 16 la Matematică. Alți nouă profesori vor să se titularizeze la Geografie și Psihopedagogie specială, iar la Istorie numărul dosarelor depuse este șapte. Pentru Transporturi și maiștri instructori și Asistență medicală generală sunt depuse tot câte șapte dosare, în timp ce la disciplinele Edu­cație muzicală și Alimen­tație publică s-au înscris câte șase candidați. Cinci preoți profesori vor să se titularizeze în învățământ și vor susține examenul de Defi­nitivat.

Conform calendarului de desfășurare a examenului din acest an, până pe data de 1 iunie 2019 vor fi efectuate inspecțiile de specialitate pentru candidații care susțin proba scrisă în sesiunea 2019,  fiind completate dosarele și validate datele de înscriere existente în aplicația electronică. Pe lângă cele două inspecții la ore, candidații trebuie să pregă­tească un portofoliu personal, ce urmează a fi evaluat de comisia de examen. Cea de-a doua etapă din cadrul concursului, proba scrisă, va avea loc pe data de 24 iulie, iar rezultatele acesteia vor fi afișate pe data de 31 iulie, candidații nemul­țumiți putând depune contestații. Acestea vor fi soluționate în perioada 1-4 august 2019. Rezultatele finale vor fi afișate pe 5 august, iar în perioada următoare va avea loc transmiterea către Ministerul Educa­ției Naționale a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului Educației.

De menționat că acest examen scris are o pondere de 70% în calculul mediei finale, diferența fiind completată de notele obținute la inspecții, iar pentru a promova examenul de definitivat, cadrele didactice trebuie să obțină cel puțin media 8.00. Pentru a se putea înscrie la examenul care le conferă un loc sigur de muncă, profesorii trebuie să aibă o experiență de minimum un an în învățământ.

După cum reiese din declarațiile inspectorului școlar Cezar Anuței, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ Suceava, acest examen poate fi susți­­nut de trei ori, fără taxă de în­scriere, a patra oară percepându-se o taxă în valoare de 300 de lei. (Cris­tina RUŞTI)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …