Peste 30.000 de suceveni s-au vaccinat până acum împotriva gripei sezoniere

reportersite
14 ianuarie 2021, 7:25

Acest fapt a dus la o scădere semnificativă a pacienților care necesită asistență medicală din cauza răcelilor. In ultima săptămână, 445 de suceveni au ajuns la medic cu viroze respiratorii și pneumonii

După cum reiese din datele stalistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, peste 30.000 de suceveni s-au vaccinat până acum împotriva gripei sezoniere, acest fapt ducând la o scădere considerabilă a pacienților care ajung săptămână de săptămână la medic, din cauza virozelor respiratoria și a pneumoniilor. Așa se face că numărul sucevenilor care au ajuns la medic din cauza răcelilor în ultimele șapte zile a fost de 445 de cazuri. Dintre aceștia, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat 330 de cazuri de îmbolnăviri prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta între 15 și 49 ani, cu 89 de cazuri, categorie urmată de copiii cu vârsta între cinci și 14 ani cu 77 de cazuri de viroze respiratorii. Printre persoanele cu vârsta trecută de 65 de ani, medicii au diagnosticat 45 de pacienți iar persoanele cu vârsta între 50 și 64 de ani, au fost 44 de cazuri de viroze respiratorii. Medicii suceveni au diagnosticat alte 39 de cazuri, printre nou-născuți, cu vârsta de până într-un an. Dintre pacienții diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, nouă au avut nevoie de spitalizare și au fost internați pentru tratament de specialitate.

În aceeași perioadă, la nivelul județului Suceava s-au mai înregistrat și 115 cazuri de pneumonii, iar 31 de pacienți au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnăviri, din totalul de 115 suceveni diagnosticați cu pneumonie, s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta trecută de 65 de ani, și anume 37 de cazuri, urmând persoanele cu vârstă cuprinsă între 50 și 64 de ani, respectiv 32 de cazuri. La acestea se adăugă 23 de cazuri de pneumonie printre persoanele cu vârsta între 15 și 49 de ani. Câte 11 copii cu vârsta între cinci și 14 ani, au primit același diagnostic. În rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani, respective în rândul nou-născuților cu vârsta de până într-un an, au fost diagnosticate câte șase cazuri de pneumonie.

Reamintim că în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2020-2021, Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a primit aproape 75.000 de doze din cele peste 90.000 de doze de vaccin antigripal solicitate. DSP Suceava a primit două tipuri de vaccin gripal tetravalent, Influvac și Vaxigrip. Campania de vaccinare gratuită vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii și bătrâni institutionalizați, femei gravide și personal medical. (Cristina RUŞTI)

Spune-ti parerea!