Friday , September 30 2022

Peste 250 de sucevence au făcut întrerupere de sarcină în primele șase luni ale anului

Numărul este totuși mult mai mic comparativ cu anii trecuți, dar continuă să fie îngrijorător. Preocuparea medicilor derivă din faptul că majoritatea mamelor care renunță la sarcină sunt foarte tinere, multe minore, din meriul rural. In județul nostru nu există niciun cabinet de planning familial care să prescrie pilule contraceptive gratuit

De la începutul anului, în județul Suceava, peste 250 de femei au decis să renunțe la sarcină și au făcut avort. Deoarece nu există gratuități pentru metodele contraceptive, tot mai multe sucevence apelează la această metodă pentru a opri din evoluție sarcinile nadorite iar îngrijorarea medicilor este cu atât mai mare deoarece majoritatea mamelor care renunță la sarcină sunt tinere, multe minore, din mediul rural. În județul nostru nu există niciun cabinet de planning familial care să prescrie pilule contraceptive gratuit.

Numărul avorturilor continuă să fie unul foarte mare în rândul sucevencelor chiar dacă cifrele sunt în scădere, față de anii trecuți. Statisticile arată că femeile iau decizia de a face avort fie din lipsa de cunoștințe privind contracepția, fie din motive financiare sau de statut marital. Așa se face că, în primele șase luni ale anului, 253 de femei au făcut avort. Mai mult de jumătate dintre sucevencele care au recurs la această metodă sunt din mediul rural, după cum reiese din datele statistice ale principalelor unități spitalicești din județ. Cele mai multe intervenții medicale nu se fac în spital, ci în cabinetele private din județ.

Cea mai ieftină plachetă de anticoncepționale care se găsește în farmaciile sucevene costă aproximativ 30 de lei, iar cea mai scumpă depășește 100 de lei. Cert este faptul că niciuna nu se regăsește pe lista de medicamente compensate, femeile nebeneficiind de niciun fel de reducere. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Definitivat examen profesori Suceava Obiectiv

Cadrele didactice se pot înscrie la Definitivat 2023 până la data de 14 octombrie

 După admiterea dosarului de înscriere, candidații la Definitivat 2023 vor avea de susținut, în Etapa …