Alte stiri
Evaluarea Naţională la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a – în luna mai. Metodologia de desfăşurare
acum 5 hours
Fostul şef al ANRE Niculae Havrileţ, trimis în judecată pentru foloase necuvenite de peste 1 milion de lei
acum 5 hours
Având în vedere evenimentele organizate în contextul Sărbătorii Religioase – ”Adormirea Maicii Domnului”, precum şi fluxul sporit de persoane ce se înregistrează în locurile publice din județ în minivacanța 15 – 18 august 2024, poliţiştii suceveni acţionează cu efective sporite pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică la nivelul tuturor localităţilor, precum şi pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale, a informat comsiarul șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
Astfel, în această perioadă, în afara polițiștilor din dispozitivele de ordine și siguranță publică, pe raza județului Suceava sunt prezenţi la datorie, zilnic, alți peste 100 de poliţişti din toate structurile IPJ Suceava, fiind angrenate peste 160 de autospeciale de poliţie.
Echipe de intervenție suplimentare și grupe din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale sunt pregătite în cazul unor evenimente deosebite.
Zilnic, poliţiştii rutieri acţionează cu autospecialele dotate cu aparate radar pe drumurile naţionale şi europene de pe raza întregului judeţ. Sunt utilizate toate aparatele radar laser TruCam pentru prevenirea accidentelor rutiere pe fondul vitezei excesive.
Tot în această perioadă, polițiștii rutieri sprijiniți de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică desfășoară o amplă acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de băuturi alcoolice și substanțe interzise.
De asemenea, poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava organizează zilnic, patrule şi activităţi de menţinere a ordinii publice atât în trenuri, staţii CFR şi triaje, cât și în incinta şi zona Aeroportului ”Ştefan Cel Mare” Suceava în contextul sporirii afluxului de călători.
Totodată, având în vedere faptul că în această perioadă pe raza județului sunt organizate activități cultural-artistice și religioase pentru marcarea unor evenimente sociale la care se preconizează participarea unui număr mare de persoane, polițiștii desfășoară activități de prevenire a infracțiunilor contra persoanei și patrimoniului.
De asemenea, echipaje suplimentare de poliție sunt pregătite pentru fluidizarea traficului pe arterele rutiere din zona stațiunilor turistice, dar și în proximitatea unităților de cult.
Având în vedere faptul că la evenimente sociale și religioase se preconizează participarea unui număr mare de persoane, polițiștii desfășoară activități de prevenire a tâlhăriilor și furturilor din genți, buzunare, ocazie cu care sunt distribuite materiale preventive și se poartă discuții de conștientizare și responsabilizare, în special cu persoanele vulnerabile.
Astfel, pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare, poliţia recomandă cetățenilor:
Pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, poliţia recomandă cetățenilor:
Pentru prevenirea furturilor din autoturisme, poliţia recomandă cetățenilor:
Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, poliţia recomandă cetățenilor:
– Dacă pleacă de acasă pentru scurt timp, să nu lase uşa apartamentului neîncuiată;
– Să fie atenți, ca în orice împrejurare să nu piardă sau să li se fure cheia;
– Să nu permită accesul în locuinţă a persoanelor care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale, firme, asociații, etc.
Atenție la consumul de alcool și substanțe interzise! De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!
Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.
Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
Polițiștii suceveni au transmis că activitățile de debut ale anului școlar 2024-2025 s-au desfășurat fără …