Wednesday , November 30 2022

Peste 200 de suceveni au participat, aseară, la un marş în memoria victimelor din “Colectiv”

Oamenii s-au adunat aseară în faţa Primăriei Suceava, după care au plecat la drum spre Prefectură. Cu lumânări, drapele şi pancarte au pornit marşul tăcerii. Marşul a durat în jur de o oră, desfăşurându-se în linişte, pentru că jandarmii i-au avertizat pe manifestanţi că nu au autorizare pentru un marş de protest ci doar pentru unul de doliu. Tinerii au declarat că îşi doresc să ajute, să doneze, să fie solidari cu cei aflaţi în suferinţă la Bucureşti. Pe reţelele de socializare sunt anunţate manifestaţii la Suceava şi pentru această seară

mars sv 1 [800x600]

Aseară a fost organizat un marş de doliu pentru tragedia din Clubul “Colectiv”, unde mai bine de 200 de suceveni au dorit să arate că sunt alături de cei care şi-au pierdut prietenii, fraţii sau copiii în incendiul din clubul bucureştean. Astfel, la orele 18:00, cei 200 de oameni s-au adunat în faţa Primăriei Suceava, “înarmaţi” cu lumânări şi drapele, deplasându-se apoi  până în faţa Prefecturii Suceava. Un grup de tineri au scandat următoarele: “O dorinţă sinceră – România liberă!” şi “România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea!”, însă jandarmii prezenţi le-au recomandat să fie liniştiţi pentru că altfel vor fi amendaţi, pentru că adunarea nu a fost autorizată drept manifestaţie ci doar ca un marş de doliu. Ce-i drept, tinerii s-au conformat şi au mărşăluit în linişte. De remarcat este faptul că, deşi ideea de marş, pentru aseară, a apărut ieri, în jurul amiezei, sucevenii s-au mobilizat. “Vrem să îi schimbăm pe cei care abuzează de putere. Marşul acesta este organizat, în primul rând, pentru cei ce şi-au pierdut vieţile mult prea devreme”, ne-a spus Oana.mars sv 2 [800x600]
O altă tânără ne-a spus că este solidară cu cei de la Bucureşti. “În primul rând, vreau să le spun celor de la Bucureşti că şi Provincia îi susţine. Suceava le-a fost alături pe Facebook, încă de pe 30 octombrie, o să fim şi mâine şi poimâine şi vom fi până în momentul în care se va face dreptate. Pentru noi dreptatea este să fim în siguranţă în orice instituţie intrăm. Si în Suceava sunt multe instituţii în care controlul este făcut în acte, cum bine ştim toţi. Vrem ca părinţii noştri, fraţii noştri, colegii noştri, când se află acolo să fie în siguranţă. Am un prieten la Spitalul de Arşi, are arsuri de 40% din corp, medicii au spus că va trăi, în proporţii de 80%, însă părinţii au rămaşi şocaţi. Sper ca mâine să fim mai mulţi. Vreau să le spun tinerilor : Ieşiţi afară! Pentru că noi suntem schimbarea. Vrem oameni intelectuali, oameni culţi care să ne dirijeze. Cu o demisie, sau cu două, sau cu trei nu se rezolvă nimic pentru că vor veni alţii din spate, formaţi tot de acelaşi sistem”, ne-a  spus Ioana. O altă tânără a încercat să explice cât de important este să ajuţi, să donezi, să fii aproape. “Dacă vreţi să faceţi ceva, să ajutaţi trebuie să donaţi. Dacă ne batem cu pumnii în piept că suntem Rambo, nu rezolvăm nimic. Trebuie totuşi să ne gândim că sunt nişte oameni acolo în spital care se chinuie mult şi o să se mai chinuie. Asta trebuie să înţeleagă oamenii, noi de asta ne-am strâns, nu e tam-tam. Încercăm să le spunem oamenilor că ne-au murit prieteni, chiar dacă suntem departe de Bucureşti”, ne-a spus tânăra ce n-a vrut să-şi dezvăluie numele.mars sv 3 [800x600]
Proteste sunt anunţate şi în această seară şi mâine, întrucât tinerii suceveni, şi nu numai vor să participle la schimbare. Unul dintre organizatorii marşului, Gabriel Brânzei, ne-a declarat că oamenii s-au săturat de corupţie şi “vor să aleagă cine promulgă legile” şi cine ne conduce. In principiu, protestele sunt organizate pentru a schimba viitorul tinerilor, pentru ca legile să nu mai fie create în favoarea unora, să fie pentru toţi românii. “Ieşim pentru că ne-am săturat de corupţie, vrem o ţară liberă, nu se mai poate trăi aşa”, ne-a spus Gabriel Brânzei.
El ne-a relatat că în ziua de duminică a mers la Centrul de transfuzie sanguină pentru a dona sânge unde a găsit uşile închise. Ulterior i s-a spus că la Bucureşti nu au nevoie de sânge. Contrariat, a pus mâna pe telefon şi a sunat la Spitalul Bagdasar din Capitală să se dumerească dacă au sau nu nevoie de sânge. De acolo i s-a răspuns că au un stoc, însă orice ar veni în plus ar fi de ajutor. “Este strigător la cer, vrem o schimbare”, a mai spus tânărul.mars sv 4 [800x600]
Un alt tânăr sucevean, contrariat şi el de cele ce se întâmplă ne-a spus că participă pentru că vrea o schimbare, vrea să poată merge liniştit la un concert şi vrea un viitor mai bun. “Era de aşteptat că şi noi vom ieşi, în Bucureşti au ieşit 25.000 de oameni şi au făcut ceva, noi de ce să nu facem?”, ne-a spus tânărul. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Mănăstirea Teodoreni se va extinde începând cu anul viitor

Un nou corp de chilii va fi construit, cel mai probabil de anul viitor sau …

3 comments

 1. Ei, tocmai astfel de aberatii legislative trebuie schimbate in tara asta. Singura grija a jandarmeriei in ultimii 25 de ani a fost sa pazeasca dosurile late ale politicienilor si pentru asta au fost rasplatiti cu toate drepturile posibile.
  Cum adica sa am nevoie de aprobare pentru proteste impotriva hotiei unei clase politice!?
  Grija jandarmeriei ar fi trebuit sa fie ca nici unul dintre participantii la acest mars de protest sa nu pateasca ceva.
  Oare de ce in Bucuresti sau la Timisoara jandarmeria nu i-a avertizat pe protestatari ca participa la o actiune neautorizata?
  Eu tot mai cred ca aceasta structura de represiune trebuie desfiintata. La fel si cu cea a gardienilor publici care s-a dovedit ca a fost creata sa fie in slujba primarilor, sa le pazeasca interesele obscure. La fel si cu obscurele servicii de informatii interne din ministerul administratiei si internelor, care se calca unii pe altii in picioare.
  Trebuie sa ramanem DOAR cu Politia Romana, intarita cu cadre noi, competente, nu cu “generali de izmene”, care se cred mari specialisti in ordine si siguranta publica.
  Asa ca una dintre primele modificari legislative asta ar trebui sa fie: sa avem dreptul, la orice ora din zi si din noapte, sa protestam pentru orice deviere a clasei politice si nu numai. Iar treaba Politiei sa fie sa ne pazeasca.

 2. Marsul a fost in primul rand un omagiu pentri cei care si-au pierdut viata in clubul colectiv din Bucuresti,cat si un act de solidaritate cu protestele din Piata Universitatii,nu in ultimul rand un serios avertisment pentru partidele si clasa politica din Romania.
  Romania se trezeste !!!

 3. Sucevenii sunt o turma de ciobanoi prosti si au demonstrat-o in seara asta….este singurul oras din Romania unde au iesit in strada 100 de oameni, va meritati soarta, ciobani prosti ca altfel nu va pot spune.