Friday , February 3 2023

Peste 200 de maşini confiscate, în valoare de două milioane de euro, zac la sediile de poliție din județ

La Poliția Suceava sunt indisponibilizate 239 de autovehicule, majoritatea fiind confiscate după ce au fost implicate în acțiuni de contrabandă, de transport ilegal de lemne sau erau furate din străinătate, valoarea lor depăşind două milioane de euro. In două situații au fost confiscate maşini cu valori impresionante: în 2012, şapte limuzine de la rromii din Vereşti, în valoare de 250.000 de euro, iar în 2013, utilaje furate din Belgia, a căror valoare cumulată se ridică la jumătate de milion de euro 

masini confiscate 1

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava sunt indisponibilizate 239 de vehicule. Dintre acestea, 100 se află la sediile subunităților de poliție de la Siret, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni şi Rădăuți, iar 103 vehicule sunt indisponibilizate în Camera de Corpuri Delicte a IPJ Suceava, valoarea maşinilor depăşind suma de două ­mi­lioane de euro. Numărul mare de maşini confiscate a făcut ca IPJ Suceava să caute noi spații unde să depoziteze vehi­culele indisponibilizate.

Marea majoritate a vehiculelor au fost confiscate de polițişti după ce au fost implicate în acțiuni de contrabandă, transport ilegal de lemne sau au fost furate din străinătate. Acestea rămân în custodia IPJ Suceava până când incul­pații de la care au fost confiscate primesc o decizie definitivă şi irevocabilă în procesele penale în care sunt implicați. În acel moment, vehiculele fie se întorc la proprietari, fie ajung la Administrația Finanțelor Publice, în baza unei hotărâri judecătoreşti. În cel de-al doilea caz, vehiculele care sunt fabricate până în anul 2000 sunt vândute prin licitație, iar cele ce au anul de fabricație după 2000 sunt donate cu titlu gratuit instituțiilor publice ale statului, care fac în prealabil o cerere în acest sens.

Ultimul vehicul indisponibilizat de IPJ Suceava este un Alfa Romeo care a fost confiscat la data de 11 mai 2017. În dimineața zilei respective, în jurul orei 06.20, o patrulă din cadrul Postului de Poliție Horodnic de Sus – Secția de Poliție Rurală Marginea, fiind în timpul serviciului, a oprit pentru control un autoturism Alfa Romeo, care se deplasa pe DN17A, pe raza comunei Sucevița. So­ferul maşinii a fost identificat în persoana unui Ciprian Dill, de 37 de ani, din municipiul Arad. În urma controlului făcut asupra autoturismului s-a constatat că arădeanul transporta o cantitate mare de țigări de contrabandă în interiorul autovehiculului şi în bagajele personale.masini confiscate 2

La sediul secției de poliție a fost controlat amănunțit interiorul autoturismului, a fost inventariată cantitatea totată, stabilindu-se că şoferul transporta un număr de 2.520 de pachete cu țigări de contrabandă, în valoare de 157.500 de lei. Tigările de contrabandă, dar şi autoturismul în valoare de circa 3.000 de euro au fost confiscate de polițişti. În acest caz sunt făcute cercetări față de Ciprian Dill sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „contrabandă în forma ­ca­lificată”.

Cel mai vechi autoturism indisponibilizat de polițiştii suceveni este un Renault Espace, care se află în Camera de Corpuri Delicte a IPJ Suceava din data de 7 mai 2003. Această maşină ar fi fost furată din străinătate, având falsificată seria de la motor.

„Cele mai frecvente cauze care impun şi indisponibilizarea de autovehicule sunt cele de contrabandă, având în vedere şi specificul jude­țului, şi cele de transport ilegal de material lemnos. Inspectoratul de Poliție Județean Su­ceava a demarat procedurile legale în vederea închirierii de spații special amenajate pentru depozitarea mijloacelor de trans­port față de care s-a dispus măsura complementară a confiscării, conform prevederilor Legii 171/2010”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliție Ionuț Epureanu.

Sapte maşini de lux confiscate de la rromii din Vereşti

În luna aprilie a anului 2012, poli­țiştii au făcut şase percheziții la mai multe familii de rromi din satul Hancea, comuna Vereşti, despre care existau suspiciuni că se ocupă cu traficul de maşini de lux furate. În timp ce percheziționau locuința lui Cezar Stănescu, de 32 de ani, din Hancea, polițiştii au fost atacați de zeci de rromi. Agresorii au spart un geam şi au aruncat în casă o sticlă cu benzină, vrând să le dea foc oamenilor legii. Intervenția în forță a polițiştilor a făcut să fie evitată o tragedie. În curtea lui Cezar Stănescu, anchetatorii au găsit un BMW X6, un BMW X5 şi un BMW seria 5. Pe lângă acestea, polițiştii au mai ridicat un BMW X6 şi un Volvo V60 de la Mihăiță Musteață, de 39 ani, din Dumbrăveni, precum şi un BMW X6 şi un Mercedes C220 de la doi cumpărători din Iaşi, respectiv Suceava.

Ca urmare a acestor percheziții au fost confiscate cele şapte autoturisme de lux menționate mai sus, maşini ce erau furate din Italia şi Germania, având o valoare de circa 250.000 de euro.masini confiscate 3

Utilaje de aproape un milion de euro, furate din Belgia de patru suceveni

La mijlocul lunii decembrie 2013, polițiştii suceveni, coordonați de DIICOT Suceava şi de un procuror belgian, au făcut cinci percheziții în Mili­şăuți, Frătăuții Vechi şi în Volovăț, fiind căutate utilaje furate din Belgia, valoarea acestora fiind de un milion de euro. Procurorul belgian a venit în Ro­mânia cu o listă de 12 utilaje despre care existau indicii că ar putea fi găsite în zona Sucevei. Dintre acestea au fost depistate cinci buldo-excavatoare şi utilaje de mari dimensiuni, precum şi alte 19 utilaje mai mici care erau semnalate ca fiind furate, în baza de date europeană.

Valoarea totală a utilajelor furate ce au fost indisponibilizate în urma descinderilor din decembrie 2013 se apro­pie de 500 de mii de euro. Dosarul în care au avut loc perchezițiile a fost întocmit în Belgia, pentru furt calificat şi trafic cu utilaje de mare tonaj care nu necesită înmatriculare auto, iar potrivit anchetatorilor belgieni, cei patru suce­veni au furat utilajele, le-au adus în Ro­mânia, unde au falsificat seriile de şasiu, după care au făcut vânzări succesive între membrii grupării, o parte din utilaje fiind comercializate cu 50.000 – 60.000 de euro, iar restul au fost închiriate. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …