Monday , December 4 2023

Peste 200 de elevi s-au întors din străinătate și s-au înscris în școlile din județul Suceava

Statistica prezentată de IȘJ Suceava cuprinde elevii pentru care s-au echivalat studiile în perioada iunie-august 2021, însă numărul acestora probabil va crește pe parcursul anului școlar, așa cum s-a întâmplat și anii trecuți.

Comparativ cu statisticile din luna noiembrie 2020, când figurau 623 de elevi întorși în băncile școlilor sucevene, din 19 țări, numărul este mult mai mic, iar această diferență este și mai grăitoare, dacă amintim de cei 1.000 de elevi reveniți în județul nostru în anul 2019, când se înregistrase un record în această privință, după cum anunțau inspectorii școlari la acea vreme. Italia și Anglia se regăsesc în vârful clasamentelor din ultimii trei ani școlari în privința elevilor din străinătate înscriși în școlile din județul nostru.

În noul an școlar, care a debutat în urmă cu trei săptămâni, în unitățile de învățământ din județul Suceava au fost înscriși câteva sute de copii care, până nu demult, au învățat în școli din străinătate. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, pentru anul școlar 2021-2022, s-au înscris 203 elevi reveniți de peste hotare. Jumătate dintre ei, și anume 101copii, sunt înscriși la învățământul primar, 61 la gimnaziu, iar restul de 41 sunt liceeni.

În ceea ce privește țările din care au revenit acești copii, cei mai mulți provin din Italia, 88 din totalul celor 203 urmând cursurile unităților școlare din această țară. Au mai revenit în țară 25 de elevi din Anglia, 20 din Belgia, 14 din Germania, iar restul provin din țări precum Canada, Danemarca, Austria, Franța, Grecia, Irlanda, Norvegia, Spania, Republica Moldova, Suedia, Ucraina și Portugalia.

Statistica prezentată de IȘJ Suceava cuprinde elevii pentru care s-au echivalat studiile în perioada iunie-august 2021, însă, după cum a informat purtătorul de cuvânt al instituției, inspectorul școlar Cezar Anuței, numărul copiilor întorși din străinătate va crește pe parcursul anului școlar, așa cum s-a întâmplat și anii trecuți. Comparativ cu statisticile din luna noiembrie 2020, când figurau 623 de elevi întorși în băncile școlilor sucevene, din 19 țări străine, numărul este mult mai mic, iar această diferență este și mai grăitoare, dacă amintim de cei 1.000 de elevi reveniți în județul nostru în anul 2019, când se înregistrase un record în această privință, după cum anunțau inspectorii școlari la acea vreme. Italia și Anglia se regăsesc în vârful clasamentelor din ultimii trei ani școlari în privința elevilor din străinătate înscriși în școlile din județul nostru, în timp ce Portugalia și Spania, țări din care s-au întors foarte mulți elevi în urmă cu doi ani, au fost înlocuite cu Belgia și Germania.

Potrivit site-ului școala9.ro, care a centralizat informațiile primite de la aproape toate inspectoratele școlare județene din țară, în 2020, anul în care a izbucnit pandemia, peste 8.000 de copii s-au întors în țară și s-au înscris la școală, cu 6% mai mult decât în 2019. Școala 9 a concluzionat că județul Suceava, care, în anul școlar 2020-2021, a înmatriculat 706 elevi reveniți din țări străine, a ocupat locul I la nivel național în acest clasament, devansând chiar și Bucureștiul. Următorul județ în care s-au înscris foarte mulți copii reveniți din străinătate este Teleorman, numărul lor fiind dublu față de dinainte de pandemie. Revenind la județul nostru, se pare că cei mai multi elevi proveniți din străinătate, 57 la număr, s-au înscris, anul școlar trecut, la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana. (Oana NUȚU)

 

 

 

Vezi si

Comunicat de presă: Caravane prin satele Bucovinei. Povestind despre patrimoniu și protejarea acestuia