Friday , March 29 2024

Peste 200 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în acest an în județul Suceava

Cele mai multe cazuri, și anume 40, s-au înregistrat în zona Gura Humorului. De la începutul anului, în județul Suceava s-au înregistrat și două decese din cauza rujeoleirujeola

De la începutul acestui an s-a înregistrat o creștere alarmantă a numă­rului cazurilor de rujeolă, după cum reiese din declarațiile conducerii Di­recției de Sănătate Publică, prin vocea medicului Cătălina Zorescu, care a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că din luna ianuarie și până în prezent au fost confirmate 207 astfel de cazuri, și anume 40 de cazuri în Gura Humorului, 31 în Suceava, 19 în Mironu și câte zece în Capu Codrului și Hânțești. Dintre pacienții diagnosticați cu rujeolă, 51 au fost copii cu vârsta sub un an.

Vă reamintim că pe tot parcursul anului trecut, la nivelul județului nostru au fost confirmate doar trei cazuri, iar în prima lună a acestui an au fost diagnosticați cu acest virus 49 de suceveni, numărul bolnavilor de rujeolă crescând dramatic de la o săptămână la alta. Cu toate că numărul îmbolnăvirilor este foarte mare, conducerea DSP a anun­țat că în cursul lunii trecute s-a constatat o scădere a numărului de cazuri, comparativ cu lunile iunie și mai. “Acordăm în continuare o atenție deosebită rujeolei. Din analiza evoluției lunare a cazurilor, observăm că iulie este prima lună de la începutul anului când numărul cazurilor este în scădere. Nu abandonăm lupta, nu-i abandonăm din nici pe acei copii ai căror părinți au semnat cândva refuzul de a-i vaccina. Îi considerăm în continuare copii eligibili pentru vaccinare. Avem cantități suficiente de vaccin, sperăm în aceeași mobilizare și pe viitor a colegilor medici de familie. În total, am determinat să se prezinte la vaccinare un număr de 254 de copii. Este o realizare chiar și un singur copil, un singur părinte refractar pe care noi îl convingem să se vaccineze, căci acesta este un copil salvat de la îmbolnăvire”, a declarat medicul Cătălina Zorescu, director în cadrul DSP Suceava. De la începutul anului s-au înregistrat și două decese din cauza rujeolei, și anume un copil de 2 ani, din comuna Mitocu Dra­gomirnei, în luna ianuarie, și un altul, în vârstă de 7 ani, din comuna Stro­iești, în luna aprilie.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă și uneori mortală. Rujeola debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului și se extinde apoi pe restul corpului. Starea ­ge­nerală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Unul din patru co­pii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui și unul sau două cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. Şi fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebelușii și copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate și cele mai multe decese.

 

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adresează copiilor cu vârste între nouă luni și nouă ani, care nu s-au îmbolnăvit până acum de rujeolă. În momentul în care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …