Peste 2.500 de suceveni au murit de la începutul anului din cauza bolilor cronice

16/05/19 ora:3:31am

Potrivit statisticii DSP, pbolile de inimă au omorât 1.398 de persoane în primele luni ale anului . Tumorile maligne au dus la decesul a 323 de suceveni de la începutul lunii ianuarie. Potrivit statisticii, în România mor aproximativ 5.000 de bolnavi lunar, iar în județul Suceava aproximativ 560 de persoane pe lună, o cifră extrem de mare comparativ cu restul județelor  

Potrivit Direcției de Sănătate ­Pu­blică Suceava, principala cauză a deceselor survenite în rândul sucevenilor o reprezintă și în acest an, bolile sistemului circulator. În primele patru luni ale anului 2019, 1.398 de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni. Cea mai gravă boală a inimii este hipertensiunea, cunoscută și sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, putând provoca atacul de cord sau insuficiența cardiacă. 118 suceveni au pierdut lupta cu viața de la începutul anului din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală, la fel de periculoasă, este ateroscleroza, o maladie cardiovasculară, putând provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit, din ianuarie, 213 suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 125 de persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică și-au pierdut viața de la începutul anului 270 de persoane. A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese s-au înregistrat și în rândul persoanelor care au suferit de boli ale aparatului respirator; cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronșic, care este o afecțiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii, caracterizată de crize de respirație, cu impresia de sufocare, acumularea de cantități mari de toxine în corp. În primele luni ale acestui an, 215 persoane au murit din cauza cancerului, 70 din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. Opt sucevence au pierdut lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin, iar 27 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac.

În perioada ianuarie-aprilie 2019, bolile ficatului, traumatismele, otrăvirile și afecțiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcției de Sănătate Publică Suceava, care precizează că, în acest interval, peste 200 de suceveni au decedat din aceste cauze.

Locul următor în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului respirator, cu aproape 100 de decese. Printre afecțiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victime în aceste luni se numără pneumonia și bronho­pneumopatia obstructivă cronică, cu câte 21, respectiv 30 de decese fiecare. Pe locul patru în topul bolilor care îi omoră pe suceveni se situează bolile digestive, cu71 de decese, dintre care 25 au fost cauzate de ciroze și patru de hepatite cronice. Pe locul cinci în statistica Direcției de Sănătate Publică Suceava se află traumatismele și otrăvirile. (Cristina RUŞTI)