Wednesday , November 30 2022

Peste 2.500 de ruşi lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava se pregătesc de Crăciun

Aceştia sărbătoresc Crăciunul pe data de 7 ianuarie, iar Anul Nou pe 14 ianuarie

ajunul-Craciunului

Creştinii ortodocşi de rit vechi se pregătesc pentru a sărbători pe data de 7 ianuarie prima zi de Crăciun, sărbătorile lor de iarnă fiind decalate cu 13 zile în urma refuzului de a trece la Calendarul Gregorian, adoptat de majoritatea creştinilor. În România mai multe minorităţi etnice, printre care sârbii, ruşii lipoveni şi ucrainenii, au sărbătorile de iarnă conforme ritului vechi. Creştinii ortodocşi de stil vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apărut în anul 1924, când o parte din creştinii ortodocşi au refuzat să adopte Calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.

Istoria ortodocşilor pe stil vechi începe în 1924, când Biserica Ortodoxă Română a introdus Calendarul Gregorian, ceea ce a însemnat o actualizare a calendarului cu 13 zile. O parte din credincioşi nu au acceptat actualizarea calendarului, ci s-au grupat în jurul ieromonahului Glicherie Tanase, de la Mănăstirea Neamţ, dând astfel naştere Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi. In prezent, sediul acestei Biserici este la Mănăstirea Slătioara, judeţul Suceava, unde se află 70 de călugări.

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Anul Nou în noaptea dintre 13 şi 14 ianuarie, iar Boboteaza la data de 19 ianuarie. Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România are aproximativ 200 de biserici, schituri şi mănăstiri, majoritatea construite după 1989. La Slătioara au început deja pregătirile, iar de pe masa de Crăciun nu vor lipsi mâncărurile din peşte. Cei mai mulţi ruşi lipoveni sunt în comunităţile din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, dar sunt biserici pe rit vechi şi în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului. (Cristina RUSTI)

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …