Monday , May 27 2024

Peste 2.000 de spectatori s-au bucurat de cele 18 spectacole de teatru puse în scenă în cadrul Concursului ”Actori mari pe scene mici, pentru grupa de pitici”

Pe parcursul a două zile, aproximativ 2.250 de copii preşcolari și școlari mici din 22 de unități preșcolare și școlare din orașul și județul Suceava, repartizați în 8 serii a câte aproximativ 280 de spectatori, s-au bucurat de teatru pentru copii, timp de aproximativ o oră, trăind emoţii alături de eroii îndrăgiţi şi momente de mare intensitate afectivă. La concurs au participat 18 trupe de teatru, respectiv 156 de actori amatori din rândul cadrelor didactice, părinților și a altor membri din comunitățile locale, de la 20 de unități de învățământ, atât din mediul urban, cât și din mediul rural al județului Suceava. Trofeul concursului a fost câștigat de trupa de actori ”Genialii”, din Rădăuți, pentru piesa de teatru de actori ”Sarea în bucate”.

La începutul acestei săptămâni, în zilele de luni și marți, s-a desfășurat în sala Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava concursul judeţean de teatru ”Actori mari pe scene mici, pentru grupa de pitici”. Acest concurs se află deja la a V-a ediție, fiind inițiat de Inspectoratul Școlar Suceava, domeniul Curriculum şi Inspecţie Şcolară, și organizat de cadre didactice de la GPN ”Țăndărică” Suceava,  GPP ”ABC” Suceava, GPP ”Prichindel” Suceava, GPP ”Așchiuță” Suceava, GPN Nr. 5 Suceava și GPN Plopeni.

La concurs au participat 18 trupe de teatru, respectiv 156 de actori amatori din rândul cadrelor didactice (134 ), părinților (19) și a altor membri din comunitățile locale (3), de la 20 de unități de învățământ, atât din mediul urban, cât și din mediul rural al județului Suceava. Este vorba despre 7 grădinițe din municipiul Suceava: GPP ”1-2-3”, GPP ”Gulliver”, GPP ”ABC”, GPP ”Prichindel”, GPP ”Așchiuță”, GPN ”Țăndărică”, GPN Obcini; GPP ”Pinocchio” Fălticeni; GPN ”Floare de Colț” Câmpulung Moldovenesc; 8 unități de învățământ din Rădăuți: GPN ”Sfânta Treime”, GPN ”Albinuța”, Grădinița ”Sfânta Maria”, GPP ”Prichindelul”, GPP ”Pinocchio”, GPN Nr. 2 Frătăuții Vechi, Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”; GPP ”Albă ca Zăpada” Vatra Dornei; 2 grădinițe din mediul rural al județului Suceava: GPP Șaru Dornei și GPN Zamostea.

Cele 18 spectacole de teatru puse în scenă (9 piese de teatru de actori, 5 piese de teatru de păpuși, 3 piese de teatru de umbre și 1 monolog) s-au caracterizat prin diversitate, calitate, originalitate, oferind publicului spectator momente de bună dispoziţie, de îmbogățire culturală într-o manieră plăcută, accesibilă și antrenantă. Dintre piesele prezentate au făcut parte: ”Iedul cu trei capre”, ”Căsuța din oală”, ”Gruffalo”, ”Fapte bune/ fapte rele”, ”Sarea în bucate”, ”Muguraș”, ”Ursul păcălit de vulpe”, ”Aventurile pisicilor aristocrate”, ”Iepurele palavragiu”, ”Lumea lui Răsfățel”, ”Găinușa cea moțată”, ”De-ale lui Nică (La cireșe/ Pupăza din tei)”, ”Coliba iepurașului”, ”Povestea puișorului îngâmfat”.

Trofeul concursului a fost câștigat de trupa de actori ”Genialii” Rădăuți

Concursul a beneficiat de un juriu de specialitate, format din Răileanu Daniela- inspector şcolar  pentru educaţie timpurie- Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Vițega Amadeia – expert programe și proiecte culturale -Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Derla Alina- consilier primar -Primăria Municipiului Suceava, Năstuța Otilia – lector universitar doctor la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, Dăneasa Nicoleta – critic de artă, manager Asociația ”KultArt” Suceava, Sfichi Ștefan- coordonator Digital Media Center, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava.

În urma jurizării, trofeul concursului a fost câștigat de trupa de actori ”Genialii”, de la cele 8 unități de învățământ din Rădăuți, pentru piesa de teatru de actori ”Sarea în bucate”. De asemenea, juriul a mai acordat 6 premii I, 5 premii II, 6 premii III, 11 premii I pentru actori în roluri principale/ secundare şi 8 premii speciale (pentru decoruri, originalitate, cele mai frumoase costume, cele mai frumoase păpuși, pentru coregrafie și pentru popularitate).

Pe parcursul celor două zile, aproximativ 2.250 de copii preşcolari și școlari mici din 22 de unități preșcolare și școlare din orașul și județul Suceava, repartizați în 8 serii a câte aproximativ 280 de spectatori, s-au bucurat de teatru pentru copii, timp de aproximativ o oră, trăind emoţii alături de eroii îndrăgiţi şi momente de mare intensitate afectivă.

Organizatorii concursului aduc alese mulțumiri și aprecieri tuturor celor implicați: actorilor, a căror prestație a încântat, a distrat și a relaxat; partenerilor: Primăriei Municipiului Suceava, care a permis desfășurarea acestui eveniment în sala Teatrului ”Matei Vişniec” Suceava, reprezentanților Teatrului Municipal, care au ajutat la buna desfășurare a acestui eveniment, Asociației ”KultArt” Suceava pentru promovarea  și susținerea permanentă a concursului; sponsorilor: SC MAX ACTIV SRL pentru serviciile de printare oferite gratuit, AUCHAN România SA pentru surprizele pe care copiii spectatori le-au primit la ieșirea din sala de spectacol, și FOTOEMOȚII Suceava pentru filmarea și fotografierea gratuită a instantaneelor de pe parcursul celor două zile de concurs; spectatorilor (copii preșcolari și școlari), precum și celor care au însoțit grupurile de copii (educatoare, învățătoare, profesori, părinți, bunici), directorilor unităților de învățământ preuniversitar, care au apreciat și susținut atât ideea de formare prin cultură încă de la vârstele timpurii, cât și ideea de voluntariat în vederea ajutorării celor patru cazuri umanitare promovate în cadrul acestei ediții. Este vorba despre Maria, de 7 ani, din Ipotești, diagnosticată cu autism infantil sever, retard ușor în dezvoltarea psihică, tulburare globală de dezvoltare medie; Darius, de 6 ani, din Suceava, diagnosticat cu parapareză spastică cu deficit funcțional moderat, leucomalacie periventriculară, strabism alternant; Sofia și Mihnea – frați gemeni în vârstă de 5 ani, din Fălticeni, diagnosticați cu parapareză spastică, retard moderat și picior equin drept dinamic, respectiv tetrapareză spastică asimetrică,  retard sever și de limbaj. (O. N.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECTATORI DE LA 27 UNITĂȚI:

GPP 1-2-3 Suceava

GPN Piticot Suceava

GPP ABC  Suceava

GPN Ipotești

GPN Maria Montessori Suceava

GPP Micul Prinț Suceava

GPN Țăndărică Suceava

Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava

Scoala  Gimnazială Nr. 8 Suceava

Scoala Gimnazială Miron Costin Suceava

GPP Triki Riki Suceava

GPP Gulliver Suceava

GPP Mihai Eminescu Suceava

GPN Păltinoasa

GPP Prichindel Suceava

Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava

GPN Bosanci

GPN Nr. 5 Suceava

Cajvana

GPP Albinuța Suceava

GPN Obcini Suceava

GPN Sfânta Treime Rădăuți

Centrul Școlar de de  Educație Incluză Suceava

Școala Gimnazială Jean Bart Suceava

Colegiul Național Mihai Eminescu Suceava

Centrul Social Lumină Lină Suceava

GPP Dumbrava Minunată Suceava

 

Vezi si

FOTO – Lucian Harșovschi, detalii despre cum va arăta Aquapark-ul Sucevei. “După 9 iunie, vom reuși să facem și mai multe lucruri bune pentru acest oraș pe care îl numim acasă”

Viceprimarul Lucian Harșovschi, candidatul PNL pentru fotoliul de primar al Sucevei,  a oferit detalii despre cum va …