Saturday , April 20 2024

Peste 2.000 de credincioși au participat  la Slujba de Înviere la bisericile catolice din județ

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost prezent și el la Slujba oficiată la Biserica romano-catolică din Suceava, alături de 800 de credincioși. Slujba a fost oficiată de preotul Iosif Păuleț, iar în calitate de invitat a participat și preotul greco-catolic Mihai Chiriloaei. La finalul slujbei, preotul paroh Iosif Păuleț i-a anunțat pe credincioși că lista pentru sucevenii care vor să ia parte la vizita Papei Francisc, de pe 1 iunie, de la Iași, este încă deschisă  

Peste 2.000 de credincioși catolici suceveni au participat sâmbătă noapte la Slujba de Înviere oficiată la bisericile catolice din județ. La Biserica romano-catolică “Sfântul Ioan Nepomuk” din centrul Sucevei au fost prezenți peste 800 de credincioși, în timp ce la Bisericile din Gura Humorului, Vatra Dornei, Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Cacica, unde trăiesc comunități importante de credincioși catolici, au participat la Slujba de Înviere de sâmbătă seara aproximativ câte 300 de credincioși.

Slujba de la Biserica romano-catolică din centrul Sucevei a fost oficiată de preotul Iosif Păuleț, iar în calitate de invitat a participat și preotul greco-catolic Mihai Chiriloaei. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost și el prezent la Slujba de Înviere de la Biserica romano-catolică. 

Anul acesta, Paștele catolic a avut loc cu o săptămână înainte de cel ortodox. Paștele catolic și cel ortodox sunt, de obicei, sărbătorite la date diferite, pentru că cele două mari Biserici calculează data Învierii după două calendare diferite. Diferența între Paștele catolic și cel ortodox poate varia de la o săptămână la cinci săptămâni, dar câteodată pică în același timp. În 2014, de exemplu, sărbătoarea Sfintelor Paști la catolici a coincis cu cea a ortodocșilor.

Înainte de Paște, catolicii țin post patru-cinci săptămâni. Acesta este diferit, însă, față de cel ortodox, întrucât presupune doar evitarea preparatelor din carne. La sfârșitul slujbelor religioase din Săptămâna Mare, credincioșii au fost împărtășiți cu ostie – adică pâine nedospită – și s-a făcut “procesiunea”, adică înconjurarea bisericii de către preoți și credincioși. Sâmbătă seara, înainte de Înviere, credincioșii catolici au așteptat sfințirea unui coșuleț cu ouă roșii, cozonac, carne de miel și vin. Duminică dimineața, conform tradiției, înainte de micul dejun, toți membrii familiei se spală pe față cu apa în care a fost pus un ou roșu și un ban – simbolurile sănătății și ale belșugului.

La finalul slujbei de înviere, preotul paroh Iosif Păuleț i-a anunțat pe credincioși că lista pentru sucevenii care vor să ia parte la vizita Papei Francisc, de pe 1 iunie, de la Iași, este încă deschisă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …