Tuesday , May 17 2022

Peste 15.000 de salariați din județul Suceava, în șomaj tehnic în luna aprilie

Potrivit cifrelor transmise de către reprezentanții instituției, atât numărul societăților comerciale care au suspendat contracte de muncă în luna martie, cât și numărul beneficiarilor de șomaj tehnic la nivelul județului nostru aproape s-a dublat în luna aprilie. Până pe 15 mai, 1.984 de societăți au solicitat suspendarea contractelor pentru 15.394 de salariați. Pentru aceștia, AJOFM Suceava a virat suma de 26.057.705 lei.

Numărul solicitărilor de suspendare a contractelor de muncă înregistrat de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava în primele 15 zile ale acestei luni este aproape dublu față de cel raportat în primele două săptămâni ale lunii trecute. Potrivit cifrelor transmise de către reprezentanții instituției, atât numărul societăților comerciale care au suspendat contracte de muncă în luna martie, cât și numărul beneficiarilor de șomaj tehnic la nivelul județului nostru aproape s-a dublat în luna aprilie. În primele două săptămâni ale acestei luni, AJOFM Suceava a făcut plăți de peste 26 de milioane de lei către societățile comerciale care au solicitat suspendarea contractelor.

”Până pe 15 mai, 1.984 de societăți au solicitat suspendarea contractelor pentru 15.394 de salariați. Pentru aceștia, AJOFM Suceava a virat suma de 26.057.705 lei. Se primesc solicitări pentru acordarea șomajului tehnic aferent lunii aprilie până în ultima zi a acestei luni”, a declarat Anca Capverde, inspector relații publice al AJOFM Suceava

Amintim că în primele 15 zile ale lunii trecute, personalul instituției a prelucrat 1.156 de solicitări din partea angajatorilor suceveni pentru suspendarea contractelor și acordarea de șomaj tehnic pentru 8.218 de persoane, fiind virată suma de 5.078.198 lei.

Suma virată către angajatori, care urmează să ajungă în conturile sucevenilor aflați în șomaj tehnic este mult mai mare în această lună deoarece solicitările de șomaj tehnic înregistrate în această perioadă vizează activitatea suspendată pe întreg parcursul lunii aprilie. Sumele plătite luna trecută au fost pentru contracte suspendate după 16 martie, însă, potrivit reprezentanților AJOFM Suceava, au fost firme care au continuat activitatea și după instaurarea stării de urgență și au solicitat mai apoi șomaj tehnic doar pentru ultima săptămână din lună, iar altele pentru două săptămâni.

Odată cu încetarea stării de urgență în România, Guvernul Orban a anunțat că s-a luat decizia prelungirii acordării șomajului tehnic până la 1 iunie a.c. cu posibilitatea menţinerii acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricţionate. Această măsură de protecție se adresează angajaţilor cu contracte individuale de muncă, dar şi persoanelor care au profesii liberale, PFA şi alte categorii de profesionişti. În domeniile pentru care se vor menţine restricţii și în perioada de alertă, guvernul a anunțat că vor fi aplicate măsuri de sprijin pentru agenții economici, iar în paralel vor fi adoptate măsuri de sprijin active de relansare a economiei şi de sprijin ţintit pentru categoriile vulnerabile. (Oana NUȚU)

Vezi si

VIDEO – Misiune sub acoperire pentru statul mafiot. Zguduitor reportaj RECORDER despre frăția dintre traficanții de țigări suceveni și instituțiile statului

Jurnaliștii RECORDER au realizat o investigație bazată pe activitatea lui Ionel Cruț, o persoană însărcinată …