Wednesday , October 4 2023

Peste 100 de suceveni mușcați de căpușe au ajuns la UPU luna aceasta

Medicii infecționiști sunt îngrijorați mai ales pentru că urmează multe zile libere, iar temperaturile sunt prielnice pentru petrecerea timpului în  natură

 Cadrele medicale sucevene din cadrul Unității de Primire Urgențe de la Spitalul Județean Suceava se confruntă cu tot mai multe cazuri de persoane mușcate de căpușe. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât în perioada următoare meteorologii anunță temperaturi ridicate, vreme perfectă pentru excursii și drumeții, mai ales că vin și multe zile libere. Doar în această lună, 111 pacienți s-au prezentat în UPU, după ce au avut de-a face cu căpușele.

Situația îi îngrijorează pe medicii infecționiști suceveni pentru că există riscul de apariție a bolii Lyme, în cursul anului trecut fiind diagnosticați patru suceveni cu această maladie. Medicii recomandă în continuare celor mușcați să nu-și scoată singuri căpușele din piele și să se prezinte la spital pentru tratamentul profilactic.

Toate persoanele mușcate de căpușe au fost direcționate către secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde au fost vaccinate și vor fi monitorizate în continuare pentru a se vedea dacă au contractat sau nu boala Lyme. Pacienții mușcați de căpușe care au ajuns la UPU sunt din toate categoriile de vârstă, între 17 și 73 de ani, dar se pare că sunt și pacienți copii.

Printre simptomele bolii se numără înroșirea locului mușcăturii, dureri musculare, transpirații, nas înfundat. Boala Lyme este o afecțiune infecțioasă gravă care afectează sistemul nervos și presupune un tratament complex care poate dura și câțiva ani, dacă nu este depistată la timp. Cunoscută și sub numele de “boala cu o mie de fețe”, boala Lyme este greu de depistat și trebuie tratată din faze incipiente pentru a putea fi ținută cât mai bine sub control. Afectează întreg organismul și mizează pe simptome ale altor boli. Reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări. În ultimii ani a crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe mai ales în mediul urban și nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen, dar specialiștii recomandă o dezinsecție serioasă constantă.

În ultimii ani a crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe, mai ales în mediul urban. (Cristina RUȘTI)

 

Vezi si

Lungu: Reabilitarea clădirii principale a Colegiului ”Mihai Eminescu” se va finaliza în martie 2025. Lucrările sunt în grafic

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că lucrările de investiții la proiectul  de reabilitare …