Thursday , April 18 2024

Peste 100 de suceveni au ajuns săptămâna trecută la spitalele din județ după ce au fost mușcați de căpușe

Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Suceava primește în continuare doar pacienți diagnosticați cu Covid 19. Singurele unități spitalicești din județ care primesc suceveni mușcați de căpușe sunt cele din Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei  

Cadrele medicale sunt în alertă, ținând cont de faptul că din ce în ce mai multe persoane ajung la Centrele de Primire Urgențe din cadrul unităților spitalicești din județ, necesitând asistență medicală, după ce au fost mușcate de căpușe. Îngrijorarea este cu atât mai mare, deoarece secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean tratează exclusiv pacienți diagnosticați pozitiv cu Covid 19, iar sucevenii trebuie să ajungă la Spitalul Municipal Fălticeni.

O dată cu creșterea temperaturilor, a crescut și  numărul sucevenilor mușcați de căpușe iar în cursul săptămânii trecute, peste 100 de pacienți au fost luați în evidență de medicii infecționiști. Singurele unități spitalicești din județ care primesc pacienți mușcați de căpușe sunt cele din Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. ”Secțiile de Boli Infecțioase de la Suceava și Rădăuți sunt secții-covid. Populația trebuie să se protejeze foarte bine de căpușe iar dacă se întâmplă, trebuie să ajungă la unul dintre spitalele din Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, unde vor fi vaccinate și luate în monitorizare”, a precizat medicul Dinu Sădean, director general în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

După cum reiese din datele statistice ale DSP, în cursul lunii trecute, peste 300 de suceveni au ajuns la spital, numărul fiind foarte mare compa­rativ cu numărul de pacienți înregistrat anul trecut, iar de la începutul acestei luni, 123 de pacienți au necesitat asistență medicală, cei mai mulți provenind din zona Vatra Dornei, și anume 67 de persoane. La Spitalul Municipal Fălticeni au ajuns 30 de pacienți mușcați de căpușe Situația îi îngrijorează pe medicii infecționiști suceveni, deoarece crește și numărul persoanelor diagnosticate cu boala Lyme. Medicii recomandă în conti­nuare celor mușcați să nu-și scoată singuri căpușele din piele și să se prezinte la spital pentru tratamentul profilactic. Toate persoanele mușcate de căpușe sunt direcționate de reprezentanții DSP, către secțiile de Boli Infecțioase din județ, unde vor fi vaccinate și vor fi monitorizate pentru a se vedea dacă au contractat sau nu boala Lyme. Cele mai multe cazuri de mușcături de căpușe au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, dar se pare că nu au scăpat nici copiii, fiind și aproape 100 de pacienți copii, cu vârsta cuprinsă între zero și 14 ani, mușcați de căpușe în cursul lunii iunie.

Printre simptomele bolii se numără înroșirea locului mușcăturii, dureri musculare, transpirații, nas înfundat. Boala Lyme este o afecțiune infecțioasă gravă care afectează sistemul nervos și presupune un tratament complex care poate dura și câțiva ani, dacă nu este depistată la timp. Cunoscută și sub numele de “boala cu o mie de fețe”, boala Lyme este greu de depistat și trebuie tratată din faze incipiente pentru a putea fi ținută cât mai bine sub control. Afectează întreg organismul și mizează pe simptome ale altor boli. Reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de ­ma­nifestări. În ultimii ani a crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe mai ales în mediul urban și nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen, dar specialiștii recomandă o dezinsecție mai serioasă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …