Friday , March 29 2024

Peste 100 de sindicaliști suceveni din sănătate și asistență socială au protestat miercuri în București

Sindicaliștii suceveni din sănătate din USJ Sanitas și UJ CNSLR Frăția au participat miercuri dimineață la protestul organizat de Federația Sanitas. Din delagația suceveană, condusă de președintele Sanitas Suceava, Romi Bălan, și președintele UJ CNSLR Frăția, Gabriel Buliga, au făcut parte peste 100 de persoane, angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cât și din unitățile spitalicești din județ.

Aceștia solicită aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toți angajații din Sănătate și din Asistență socială. În sănătate și în asistență socială modalitatea de stabilire a salariilor de bază a fost diferită și discriminatorie față de ceilalți bugetari, fiind singura formațiune ocupațională care are patru modalitați de salarizare.

”Toate sporurile sunt înghețate la salariul din decembrie 2018, exceptând prima categorie unde sporul de condiții de muncă este plătit la salariul actual. Salarizarea discriminatorie a personalului ce lucrează în același loc de muncă, personal ce face parte din aceeași echipă, stresul imens, epuizarea generată de pandemie și nerespectarea legii salarizării, au tensionat relațiile de muncă afectând direct coeziunea și buna funcționare a echipei. Dorim asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate și Asistență Socială. O altă discriminare majoră în cadrul sistemului bugetar este cea referitoare la acordarea voucherelor de vacanță în Sănătate și Asistență Socială. Dintre toate sectoarele publice doar în sănătate și asistență socială se acordă voucherele de vacanță din bugetele proprii ale unităților, pentru toți ceilalți bugetari acestea sunt finanțate de la bugetul de stat. Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el. Nu cerem nimic în plus față de ce prevede legea. Vrem ca oamenilor pe care îi reprezentăm să li se recunoască valoarea muncii”, a transmis, pe Facebook, Buliga Gabriel, președintele UJ CNSLR Frăția Suceava.  (C.R.)

 Ce spune ministrul Rafila despre protestul angajaților din Sănătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,  a fost întrebat, miercuri, într-o conferință de presă, ce mesaj are pentru angajații din Sănătate care au protestat în fața Guvernului, ei afirmând că au salarii foarte mici.

“Ştiți care este problema? Nu știu dacă este neapărat problema sporurilor, există situații foarte diferite, există o categorie de personal, care nu este asimilat personalului medical, mă refer la personalul TESA sau alte funcții auxiliare, care își desfășoară în spitale activitatea. Trebuie sigur să găsim o soluție pentru aceste categorii care în mod evident asigură buna desfășurare a actului medical. Nu putem crea în interiorul unităților sanitare discrepanțe salariale foarte mari, având în vedere că nu poate să funcționeze, de exemplu, un spital fără servicii economice sau administrative, și acești oameni trebuie să beneficieze de o salarizare care să fie oarecum proporțională cu a celorlalți angajați”, a explicat Rafila.

Întrebat dacă se poate face acest lucru, ministrul Sănătății a răspuns: “Asta este o problemă în momentul de față, știți că totdeauna când ai o criză economică și nu cred că este cineva care să nege existența acestei crize economice, care nu e doar națională, este o criză economică globală, pandemia urmată de conflictul din Ucraina. Asta este o întrebare foarte bună, dar eu sunt convins că dacă se găsește o soluție de dialog și mai ales de realizare a unui calendar aprobat în comun între cei care solicită actualizări salariale și autorități se poate găsi o soluție rezonabilă”.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă va fi afectat sistemul de sănătate de la 1 iulie când nu vor mai putea fi făcut angajări.

“Este posibil, rămâne de văzut care va fi formula care va fi adoptată în ceea ce privește angajările după data de 1 iulie, dar sigur posturile unice nu vor fi afectate că există multe domenii în care există astfel de posturi unice, pe de o parte, iar pe de altă parte însă trebuie să ținem cont și de specificul fiecărei unități medicale, de structura de personal. Cred că o abordare uniformă nu este foarte bună, că ar trebui să existe o abordare individualizată. (…) Gândiți-vă la un lucru extrem de serios legat de implementarea proiectelor finanțate din bani europeni ca să poți să le implementeze, ai nevoie de personal pentru că dispui de miliarde de euro care trebuie în mod evident realizate de oameni care să fie angajați, să fie calificați, instruiți pentru că există și consultanță pentru acești oameni și atunci trebuie să găsim o soluție care să permită și derularea acestor proiecte”, a mai transmis Rafila.

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …