Sunday , February 5 2023

Peste 100 de orfani evrei din Jitomir au trecut pe jos frontiera la Siret

Peste o sută de orfani evrei din Ucraina au trecut marți seară granița pe la punctul de trecere Siret din Suceava. Cei 130 de copii din Jitomir au trecut în România pe jos.

Roni Shabtai, consulul Israelului în România, a fost acolo să-i primească și să-i ajute să treacă granița, iar Ministerul Afacerilor Externe din Israel le-a achiziționat pături, șosete, încălzitoare de mâini și echipament rutier și îi va însoți până când vor ajunge în Israel, a anunțat Ambada Israelului.

Momentul zguduitor a fost anunțat pe Twitter inclusiv de premierul Israelului, Naftali Bennett:

Într-un scurt discurs la bordul autocarului cu care au fost preluaţi copiii, consulul Israelului în România, Roni Shabtai, le-a urat o ”viaţă mai bună”.  Jitomir, care este situat la 140 kilometri vest de Kiev, a înregistrat victime marţi după ce a fost atacat de forţele ruse.

Potrivit președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, copiii au fost aduși până la graniță cu autocare care erau conduse de șoferi cu vârsta sub 60 de ani, care nu avut voie să iasă din Ucraina. Din acest motiv copiii au fost nevoiți să treacă frontiera pe jos.

Flutur a spus că Jandarmeria Suceava a pus la dispoziție două autocare cu care copiii vor fi transportați la Cluj Napoca și de acolo cu avionul în Israel.

Israelul estimează că aproximativ 200.000 de cetăţeni ucraineni au dreptul de a emigra în Israel în baza descendenţei evreieşti sau a credinţei lor evreieşti, adaugă sursa citată.

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …