Saturday , April 13 2024

Peste 100 de elevi au participat la Concursul Interjudețean de Matematică ”Acolada”, ediția a XV-a

 O singură concurentă a obținut punctajul maxim, și anume eleva Lavinia-Elene Beclea, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială ”Hatmanul șendrea” Dolheștii Mari, jud Suceava, îndrumată de profesoara Diana-Alexandra Beclea, care a obținut marele premiu. Elevii din județul Suceava au obținut: 4 premii I, 5 premii II, 3 premii III și 45 de mențiuni.

Sâmbătă, 4 iunie a.c., după doi de întrerupere din cauza pandemiei, la Şcoala Gimnazială Bogdănești, în parteneriat cu Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, s-a organizat a XV-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică ”Acolada”, adresat elevilor din clasele IV-VIII din mediul rural.

Au fost invitați la concurs peste 200 de elevi, din 24 de localități, și au participat 112 concurenți, din cei 123 înscriși. Potrivit organizatorilor, au participat 23 de elevi din clasa a IV-a, 22 din clasa a V-a, 23 din clasa a VI-a, 18 din clasa a VII-a și 26 din clasa a VIII-a, din 19 de localități – din județele Suceava, Bacău și Botoșani, iar din orașul Iași, în afara concursului, au participat 2 elevi de clasa a IV-a.

Toți profesorii de matematică implicați în concurs, din comisii și invitați, sunt iubitori ai matematicii, unii dintre ei membri marcanți ai Societății de științe Matematice din România, și cu rezultate deosebite în ceea ce privește matematica: conducători de edituri , autori de culegeri și de manuale școlare, organizatori de îndrăgite concursuri de matematică, autori de ingenioase probleme date la concursurile și la olimpiadele de matematică, îndrumători de valoroși elevi câștigători de numeroase premii și medalii la concursuri și olimpiade naționale și internaționale, membri ai comisiilor naționale și internațioale de organizare a olimpiadei de matematică. Președinte al concursului a fost profesor universitar doctor Radu Gologan, președintele Societății de științe Matematice din România. Din partea Universității ”Ştefan cel Mare” din Suceava, înrudirea matematicii cu fizica a fost reprezentată de prof.univ.dr.ing. Ilie Muscă, decan al Facultății de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică.

Ca buni cunoscători în domeniu, profesorii au apreciat profesionalismul organizării concursului, frumusețea și dificultatea subiectelor, corectitudinea evaluării lucrărilor. De o apreciere deosebită s-a bucurat pregătirea elevilor participanți, unii dintre ei ajungând aproape de punctajul maxim – 40 de puncte, însă doar o singură concurentă l-a obținut, și anume eleva Lavinia-Elene Beclea, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială ”Hatmanul Şendrea” Dolheștii Mari, jud Suceava, îndrumată de profesoara Diana-Alexandra Beclea.

Elevii din județul Suceava au obținut: 4 premii I, 5 premii II, 3 premii III și 45 de mențiuni. Situația exactă pe clase și alte informații se găsesc pe site-ul școlii-gazdă, la adresa scoalabogdanestisv.ro.

Câștigătorii premiilor I, II și III, de la fiecare clasă, sunt:

Clasa a IV-a: Premiul I: Boca Domnica, de la Şcoala Gimnazială Botoșana județul Suceava;

Premiul II: Ieremie Rebeca de la Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu”, Dumbrăveni, județul Suceava;

Premiul III: Bălăceanu Marta, de la Şcoala Gimnazială ”Nicolae Labiș”,  Mălini, județul Suceava;

Clasa a V-a: Premiul I: Ursuțu Nectarie, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bogdănești județul Suceava;

Premiul II: Budianu Alexandra, de la Şcoala Gimnazială ”Nicolae Labiș”,  Mălini, județul Suceava;

Premiul III: Vîlcu Rareș, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, județul Bacău;

Clasa a VI-a: Premiul I: Premiul I:  Butacu Alessia, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, județul Bacău;

Premiul II:Nistor Nicolae, de la Şcoala Gimnazială ”Nicolae Labiș”,  Mălini, județul Suceava;

Premiul III: Paroș Antonia, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, județul Bacău;

Clasa a VII-a: Premiul I: Beclea Lavinia Elena,  de la Şcoala Gimnazială  „Hatmanul șendrea” Dolheștii Mari , județul Suceava;

Premiul II: Gogan Maria Veronica, de la Şcoala Gimnazială ”Nicolae Labiș”,  Mălini, județul Suceava;

Premiul III: Ruscanu Anastasia, de la Şcoala Gimnazială  Râșca, județul Suceava

Clasa a VIII-a:Premiul I: Pîntea Andreea Sabina, de la Şcoala Gimnazială nr. Vadu Moldovei, județul Suceava;

Premiul II:  Brădățanu Mihail, de la Şcoala Gimnazială ”Nicolae Labiș”,  Mălini, județul Suceava

Premiul III Petrache Ilaria-Anastasia, de la Şcoala Gimnazială  Râșca, județul Suceava.

Pentru punctajul maxim s-a oferit marele premiu elevei Beclea Lavinia-Elene, clasa a VII-a, de la Şcoala Gimnazială ”Hatmanul șendrea” Dolheștii Mari. Zece   elevi de liceu, unii dintre ei multipli câștigători la acest concurs, în ținuta reprezentativă și însoțiți de directorul  Colegiului Național ”Ştefan cel Mare” din Suceava, au asigurat buna desfășurare a competiției.

Ca și la celelalte 14 ediții, sponsorul principal al concursului a fost Societatea DEDEMAN, care a oferit o suma de 15.000 de lei pentru premierea concurenților și pentru masa concurenților, însoțitorilor, membrilor comisiei și invitaților, peste 160 de persoane, care a fost servită la Biserica ”Pogorârea Sfântului Duh” Bogdănești. Au participat cu sponsorizări Primăria Bogdănești, primarul comunei Bogdănești, Cristian Sopon, laureat al acestui concurs la prima ediție din 2006, Editura ”Taida” din Iași, SSMR din România, Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava și Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică, Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava. Toți participanții la concurs au fost răsplătiți pentru efortul lor cu bani cărți și obiecte.

Organizatorul și inițiatorul concursului, profesorul Vasile Solcanu, mulțumește tuturor celor care s-au implicat în reușita acestei ediții a Concursului ”Acolada”: elevi, profesori îndrumători, părinți, membri ai comisiilor, invitați de onoare și sponsori, și îi așteaptă și la ediția viitoare. (O. N.)

Vezi si

Marcel Ciolacu: Valul de schimbare în Suceava a pornit

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, şi-a exprimat, vineri, convingerea că partidul pe care …