Saturday , March 25 2023

Peste 10.000 de suceveni au fost testați anul trecut pentru depistarea infecțiilor cu HIV și tuberculoză

Au fost descoperite 26 de cazuri noi de HIV. Printre bolnavi, este și o femeie însărcinată. 480 de suceveni sunt infectați cu tuberculoză

Din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică reiese că în cursul anului trecut au mai fost diagnosticați cu HIV încă 26 de suceveni, numărul total al pacienților aflați în evidențele secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean fiind de 273 de persoane. Situația este foarte gravă, deoarece numărul pacienților înregistrați în evidențele secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean crește de la an la an. În aceeași perioadă a anului trecut erau 234 de pacienți, iar în anul 2019 figurau 209 pacienți în evidențele secției. În cursul anului trecut, Direcția de Sănătate Publică Suceava a primit de la Ministerul Sănătății, bani mai puțini pentru derularea Programului Național pentru Supravegherea și Controlul HIV, chiar dacă numărul pacienților a fost mai mare decât în anul precedent.

La nivelul județului nostru s-au făcut 2.415 teste pentru HIV iar 26 dintre acestea au fost pozitive. Dintre aceștia, patru sunt bolnavi de TBC care au descoperit că sunt infectați și cu HIV. și o femeie însărcinată a primit acest diagnostic crunt, aceasta urmând să fie monitorizată pe toată perioada sarcinii cât și după ce va aduce pe lume copilul. În total au fost testate, în cursul anului trecut, 2.126 de femei însărcinate. Din cei 273 de bolnavi cu HIV/SIDA aflați în evidențele medicilor infecționiști, doar 268 beneficiază de tratament antiviral.

Si numărul pacienților diagnosticați cu TBC a crescut foarte mult în cursul anului trecut, fiind în prezent 480 de suceveni cu această boală. Cadrele medicale au efectuat un număr de 3.369 de radiografii pulmonare, fiind examinate în total, 8.592 de persoane pentru diagnosticarea cazurilor de infecție cu tiberculoză. În cursul anului trecut, șase pacienți cu TBC au fost tratați. (C. R.)

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …