Thursday , March 28 2024

Peste 10.000 de credincioşi au participat, ieri, la sfinţirea Catedralei “Naşterea Domnului” (FOTO)

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi şi înalţi prelaţi: IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi Preasfinţitul Visarion, episcopul de Tulcea. După oficierea slujbei de sfinţire a lăcaşului de cult s-a săvârşit Sfânta Liturghie, după care copilaşii au fost împărtăşiţi, iar credincioşii prezenţi au luat anaforă. Intreaga săptămână, credincioşii ortodocşi vor putea trece prin altarul catredalei proaspăt sfinţite, pentru a se închina. La sfinţire au mai fost prezenţi şi ministrul secretar de stat pentru culte, Victor Opaschi, patronul echipei de fotbal FC Steaua Bucureşti, Gigi Becali – unul dintre principalii ctitori ai Catedralei -, dar şi oficialităţi locale, printre care primarul municipiului Suceava, Ion Lungu,  prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, senatorii Steliana Miron, Gheorghe Flutur şi Ovidiu Donţu, deputaţii Ioan Bălan, Alexandru Băişanu, precum şi consilieri locali ai municipiului Suceava  

 sfintire pe lat [800x600]


 
Mai bine de zece mii de oameni au participat la slujba de sfinţire a Catedralei “Naşterea Domnului” din municipiul Suceava. Slujba de sfinţire a lăcaşului de cult şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de un sobor de preoţi din care nu au lipsit Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul de Tulcea.
sfintire 1 [800x600]
Catedrala ortodoxă “Naşterea Domnului” din municipiul Suceava este un lăcaş de cult foarte impunător prin dimensiunile sale: lungimea de 65 metri, lăţimea de 20 metri şi înălţimea de 70 metri. Este cea mai mare catedrală din provincie şi a doua ca mărime din ţară, după Catedrala Mântuirii Neamului. Iniţiativa privată a unor suceveni, datând de la începutul anilor ’90, a devenit, 25 de ani mai târziu, cel mai impozant edificiu religios construit în zona Moldovei, după Revoluţie.

 La slujba de sfinţire a fost prezent ministrul secretar de stat pentru Culte, Victor Opaschi, autorităţi publice locale, în frunte cu primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim. Parlamentarii suceveni Gheorghe Flutur, Ioan Balan, Steliana Miron, Alexandru Băişanu şi Ovidiu Donţu au participat şi ei la slujba de sfinţire a impunătorului lăcaş de cult. Insă personajul care a stârnit cel mai mult interes printre sucevenii adunaţi la faţa locului a fost patronul echipei de fotbal FC Steaua Bucureşti, Gigi Becali, acesta fiind unul dintre cei mai generoşi donatori pentru construirea catedralei. Becali a venit de la Iaşi, unde echipa patronată de el a susţinut un meci împotriva echipei locale. Preotul paroh al Catedralei “Naşterea Domnului”, Petru Argatu, a ţinut să îi mulţumească lui Gigi Becali pentru sprijinul acordat în ridicarea edificiului religios, moment în care mulţimea a izbucnit în aplauze.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a ţinut predica de după Sfânta Liturghie, prin intermediul căreia i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să fie mai buni, mai iubitori şi să se îndrepte spre Dumnezeu. “Inaltpreasfinţiile şi Sfinţia Voastră, domnule secretar de stat, domnule primar, distinşi parlamentari, iubiţi credincioşi, suntem într-o zi mare, când mila Lui Dumnezeu se revarsă asupra Moldovei şi asupra acestei venerabile cetăţi prin sfinţirea acestei preafrumoase, preamăreţe şi întru tot sfântă Catedrală a oraşului. Am săvârşit slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie ca mulţumire adusă Lui Dumnezeu pentru toată această lucrare sfântă zidită aici, în inima oraşului, spre binecuvântarea celor care locuiesc într-însul”, s-a adresat IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, celor peste zece mii de oameni prezenţi.
IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, le-a mulţumit tuturor celor care au participat la construirea marelui lăcaş de cult, pe care Dumnezeu îi va răsplăti. “Cu ajutorul Lui Dumnezeu s-a terminat şi Sfânta Liturghie în cadrul căreia a fost sfinţită această biserică. Urmează să fie pictată în interior, în ani mulţi. La construcţie au contribuit o mulţime de persoane, numărul ctitorilor este foarte mare. Plata noastră este în Ceruri. Jertfa pe care o aduci la biserică este un lucru de taină, Dumnezeu răsplăteşte cu bunătatea sa, deci a fost o jertfă pentru a aduna materialele şi purtarea de grijă a părinţilor de aici, în frunte cu părintele Petrică Argatu, şi a comitetului de construire a acestei biserici cu statut de Catedrală. Mulţumim tuturor. Din partea Departamentului Cultelor, prezent aici, domnul Opaschi este cu sufletul apropiat de noi, unchiul lui mi-a fost profesor la Seminarul Teologic”, a spus IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la sfârşitul slujbei.Ministrul secretar de stat Victor Opaschi a ţinut să precizeze că Guvernul României va fi mereu aproape de Biserica Ortodoxă Română. “Inaltpreasfinţiile voastre, cinstite autorităţi centrale şi locale, cinstită adunare. Mi-am amintit în timpul slujbei, cu câtă bucurie am participat în martie 1991, la Suceava, la slujba de instalare a primului ierarh al reînfiinţatei Episcopii a Sucevei. Sfinţirea unei biserici este întotdeauna un moment solemn, de mare încărcătură emoţională şi simbolică, un semn al speranţei, o formă de afirmare a credinţei, a identităţii comunitare, a valorilor împărtăşite de membrii unei comunităţi, cu atât mai mult sfinţirea unei Catedrale. Catedrala odată ridicată, devine axul central şi inima oraşului, locul-simbol, atât al istoriei şi al tradiţiei pe care se edifică noul lăcaş de cult, cât şi al credinţei şi al speranţei renăscute pentru viitor. Ca secretar de stat pentru Culte, aş dori să amintesc că Guvernul României doreşte să sprijine afirmarea în spaţiul public a acestei credinţe vii, atât în plan spiritual, cât şi în plan social, filantropic, educaţional şi cultural, căci cultele religioase au extraordinara capacitate de a fi prezente în întreaga ţesătură a vieţii sociale, iar relevanţa lor socială nu se mărgineşte”. Pictarea Catedralei va dura cel puţin 15 ani
Pe lângă biserica ce a fost sfinţită ieri, se doreşte ridicarea altor edificii sociale – cabinete medicale pentru bătrâni şi nevoiaşi, camere de cazare pentru aceştia, dar şi pentru alte persoane care au nevoie de sprijin, o grădiniţă, chiar şi o şcoală, cu condiţia să fie posibilă extinderea spaţiului pe care îl are la dispoziţie parohia unde slujeşte preotul Petru Argatu. Pe de o parte, părintele Argatu a explicat că este vorba de o primă sfinţire, întrucât acum sunt terminate lucrările, mai puţin pictura catedralei. Fiind vorba de o construcţie foarte mare în raport cu celelalte biserici din judeţ şi cu majoritatea celorlalte de pe cuprinsul ţării, pictura necesită un efort nu doar financiar, ci şi ca lucrare în sine. Preotul paroh a precizat că suprafaţa care trebuie pictată este în jur de 15 mii de metri pătraţi, iar cel mai bine ar fi ca aceasta să fie realizată de aceeaşi echipă. Numai că o singură echipă ar putea picta bine în jur de o mie de metri pătraţi pe an. Asta ar însemna că lucrarea de pictură poate dura în jur de 15 ani.
“Mare este bucuria acestei zile de toamnă, bucurie pe care eu am binecuvântat-o. Este duminică, ziua învierii Mântuitorului, fără de care zadarnică ar fi propovăduirea noastră. Al doilea motiv de bucurie este cel pentru care ne-am adunat aici, sfinţirea acestei sfinte biserici, ce a fost ridicată în cinstea Mântuitorului nostru. Sunt 25 de ani de când s-au început lucrările la acest sfânt lăcaş de cult şi 16 ani de când am preluat zidirea Catedralei noastre. După multă trudă şi jertfă, cu ajutorul credincioşilor şi al autorităţilor locale am ajuns la acest moment de sărbătoare”, a spus părintele paroh Petru Argatu.
Preoţii Argatu au primit distincţii pentru munca lor la edificarea Catedralei “Naşterea Domnului”
Prezent la sfinţire, alături de familia sa, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, le-a înmânat celor trei preoţi Argatu  diplome pentru implicarea în construirea Catedralei. “Inaltpreasfinţiile voastre, preacucernici părinţi, domnule ministru secretar de stat, dragi credincioşi, astăzi este un moment important pentru oraşul nostru, este un moment istoric. Vreau să mulţumesc, în primul rând, ierarhilor care au participat la această slujbă. Vreau să mulţumesc, ca primar, tuturor consilierilor locali care, în cele trei mandate de primar, mi-au aprobat proiectele, dar şi parlamentarilor care mi-au dat, direct sau indirect, ocazia să facem lobby pentru a aduce bani la această frumoasă şi sfântă Catedrală. Cu toate eforturile noastre, dacă nu erau aici trei oameni care s-au jertfit, astăzi nu era gata această Catedrală. Am un deosebit respect faţă de preoţii Argatu, care au lucrat în aceşti 12 ani cot la cot cu muncitorii, nu a fost dată să vin aici şi să nu găsesc măcar un preot din familia Argatu. Această catedrală este o bijuterie pentru bisericile din Bucovina, dar şi o clădire de patrimoniu pentru oraş, drept pentru care vreau să le dau nişte distincţii civile”, a spus primarul la sfârşitul slujbei. Un lucru de menţionat este acela că Primăria Suceava a acordat, până acum, suma de 1,8 milioane de euro pentru construirea lăcaşului de cult.
Trebuie spus şi faptul că, începând de ieri şi până la sfârşitul săptămânii viitoare, credincioşii ortodocşi vor putea trece prin altarul catedalei proaspăt sfinţite, pentru a se închina. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

One comment

  1. Ce ti-e si cu politica asta ? Primarul este in stare sa pupe toate formele bombate , doar , doar , mai prinde un mandat . La ipocrizie , nu ne bate nici dracu ‘ .