Sunday , January 29 2023

Peste 1 000 de sucevence au făcut, de la începutul acestui an, testul pentru depistarea cancerului de col uterin

medic

De la începutul acestui an, 1 186 de sucevence au făcut testul pentru depistarea cancerului de col uterin. La nivelul judeţului Suceava sunt două centre acreditate de recoltare, şi anume la Spitalul Judeţean pentru zona Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Siret şi Gura Humorului şi la Spitalul Municipal Fălticeni pentru zona Fălticeni. “Există o adresabilitate crescută pentru acest test din partea sucevencelor iar numărul medicilor înscrişi în program a crescut considerabil faţă de anii trecuţi. De la începutul acestui an au fost descoperite diferite forme preneoplazice iar pentru aceste femei şansa de vindecare este foarte mare. Au fost descoperite şi câteva cazuri de neoplazii iar pacientele respective au început tratament de specialitate. Recomandăm şi pe această cale sucevencelor să se adreseze medicului de familie care le poate consilia şi trimite către un centru de colectare “, ne-a declarat doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean Suceava. In cursul anului trecut, din cele 2.083 de femei testate, 90 au fost luate în evidenţă au anormalităţi de ţesut de col uterin.
Potrivit declaraţiilor medicilor de specialitate, în cazul depistării cancerului de col uterin într-o formă precoce, rata de supravieţuire ajunge până la 90%, iar dacă boala este într-un stadiu avansat la momentul diagnosticării, rata medie de supravieţuire a pacientei este de 20%. De la demararea programului de depistare precoce a cancerului de col uterin, în octombrie 2012, la nivelul judeţului au fost testate peste 5 600 de femei, iar la 6% dintre acestea au fost depistate leziuni. Din datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava reiese că între anii 2009 şi 2014, un număr de 759 de femei, 356 provenind din mediul urban iar 403 din mediul rural, au fost depistate cu cancer de col uterin, majoritatea în stadii incurabile, 74 dintre acestea fiind diagnosticate în cursul anului trecut. 28 dintre aceste paciente provin din mediul urban iar 46 din mediul rural. Pentru efectuararea testului, o femeie trebuie să se prezinte la medicul de familie care îi va face fişa de trimitere către centrul de recoltare. Rezultatul va fi trimis în termen de 30 de zile la cabinetul medicului de familie, iar dacă rezultatul este pozitiv vor fi îndrumate către investigaţii suplimentare. In caz contrar, vor fi reprogramate pentru o altă recoltare peste o perioadă de cinci ani. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …