Saturday , March 2 2024

Peste 1.000 de pacienți au ajuns la UPU a Spitalului Județean în minivacanța de 1 Decembrie

O treime dintre aceștia au vârste sub 17 ani. Peste 70% dintre pacienții care au ajuns la UPU au fost trimiși acasă, nefiind urgențe medicale. În zilele libere a crescut și numărul solicitărilor pentru un echipaj al Ambulanței

Așa cum se întâmplă de fiecare dată, zilele libere din minivacanța de 1 Decembrie au fost unele de foc atât pentru ambulanțierii suceveni, cât și pentru personalul medical din unitățile de urgență din spitalele din județ. Mulți suceveni au uitat măsura  în privința băuturilor alcoolice. Tocmai din cauza consumului excesiv de alcool, ambulanțele au fost solicitate să preia victime ale violențelor și ale accidentelor rutiere.

Peste 100 de suceveni au sunat zilnic la 112 și au solicitat un echipaj al Ambulanței pentru a le acorda asistență medicală, iar mai bine de jumătate dintre aceștia au sunat în timpul nopții.

 Medicii urgentiști suceveni au lucrat la foc automat în aceste zile. Dacă înainte de 1 Decembrie numărul internărilor în spital scăzuse considerabil, acum unitățile spitalicești din județ sunt din nou aproape pline, majoritatea pacienților fiind diagnosticați cu afecțiuni digestive, ulcere gastrice și duodenale, colici biliare, colecistite acute și pancreatite. Medicii recomandă evitarea abuzului alimentar și etanolic, continuarea medicației cronice în cazul afecțiunilor cunoscute și prezentarea la spital la apariția primelor simptome.

În aceste zile libere, la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava s-au prezentat peste 1.000 de pacienți. ”În această minivacanță de pe 30 noiembrie până pe 5 decembrie ora 8.00, la UPU a Spitalului Județean s-au prezentat 1.102 pacienți, din care 347 de persoane cu vârsta sub 17 ani. Dintre toți pacienții, au necesitat internare doar 291”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici.

Mulţi pacienţi sar peste vizita la medicul de familie sau la medicii de specialitate din ambulatoriu, punând presiune pe medicii urgentişti. Dacă ne raportăm la numărul celor care au necesitat internare, fiind considerate urgenţe medicale, constatăm că peste 70% dintre cei care ajung la Urgenţe nu au avut probleme majore, fiind trimişi acasă.

La Unitatea de Primiri Urgenţe Suceava sunt angajaţi în momentul de faţă 11 medici urgentişti, chiar dacă organigrama prevede 18 posturi de medici urgentiști. Se lucrează în prezent cu 62% din personalul necesar, ceea ce reprezintă un efort uriaș din partea medicilor, raportat la numărul de prezentări. În cursul anului 2021, au fost peste 70.000 de prezentări, dar în anii premergători pandemiei, 2018, 2019, au fost peste 100.000 de prezentări pe an, ceea ce înseamnă că pandemia de coronavirus a descurajat mulți pacienți cu urgențe non-Covid să se prezinte la spital. Doar că în ultima perioadă s-a constatat din nou o creștere foarte mare a numărului de prezentări nejustificate în UPU. (Cristina RUȘTI)

 

Vezi si

La Zvoriștea se va construi un pod nou, pe DN 29A, pe drumul spre Dorohoi

Peste Siret, la Zvoriștea un pod nou se va construi în locul celui existent actualmente …