Wednesday , October 5 2022

Pestă porcină africană în județul Suceava

Miercuri a fost găsit un mistreț mort în râul Dorna. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat că porcul fusese infectat cu pesta porcină africană. Pe o rază de 13 km vor fi eliminați toți mistreții, iar pe o rază de 8 km vor fi inventariați și monitorizați toți porcii din gospodării

În data de 4 martie 2020 a fost diagnosticat pozitiv pentru pesta porcină africană un mistreț găsit mort în albia râului Dorna, pe raza municipiului Vatra Dornei.

Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Instituției Prefectului – Județul Suceava, cazul a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, motiv pentru care au fost instituite măsurile prevăzute de ­le­gislația în vigoare respectiv efectuarea unei anchete epidemiologice preliminare și notificarea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare.

Joi, 5 martie, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava în cadrul Instituției Prefectului – Județul Suceava, unde a fost propus spre aprobare Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană, în baza Directivei 60/ 2002, Manualului operațional PPA mistreți, Hotărârea CNSSU nr.3 / 01.08.2018. „Documentele mai sus menționate prevăd o serie de măsuri preventive și de combatere care constau în: stabilirea unei zone afectate de 13 km în care va fi efectuată vânarea integrală a mistreților, cu personal silvic și vânători auto­rizați, instruiți în acest sens, prin metode care nu dislocă efectivul; patrulări zilnice pentru depistarea de mistreți bolnavi sau morți, efectuate de către gestionării fondurilor de vânătoare; în gospodăriile populației aflate în zona infectată, pe o rază de 8 km, în interiorul zonei afectate, se va efectua de către DSVSA Suceava un recensământ oficial al populației de porci domestici; se pun sub supraveghere oficială și se aplică măsuri de restricționare a mișcării animalelor (suinelor) și a oricăror produse provenite de la această specie”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Instituției Prefectului – Județul Suceava.

DSVSA Suceava recomandă schimbarea hainelor și a încălțămintei de stradă atunci când se intră în adăpostul porcilor și respectarea cu strictețe a condițiilor minime de biosecuritate în gospodăriile individuale. De asemenea se vor aplica măsuri pentru respectarea Normelor sanitare veterinare referitoare la identificarea și înregistrarea suinelor din gospodăriile populației. Autoritatea sanitar – veterinară solicită populației și gestiona­rilor fondurilor de vânătoare să anunțe imediat medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcinele domestice. (D.P.)

 

Vezi si

TIR din Suceava, încărcat cu 24 de tone de vechituri și gunoaie din Suedia, oprit la intrarea în țară

Marți, 04 octombrie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, …