Thursday , March 28 2024

Periplu al ministrului Dezvoltării la obiective de investiții în zona Fălticeniului

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a participat, ieri, la Fălticeni, la deschiderea șantierului pentru construirea primei creșe verzi în România, de altfel și prima creșă construită în oraș după Revoluție. Ministrul Dezvoltării a vizitat și Grădinița specială din municipiu, la care se execută ample lucrări de modernizare cu fonduri europene atrase prin POR. De asemenea, a fost vizitat șantierul drumului județean dintre Vulturești și Hîrtop, modernizat prin PNDL2.

 

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vizitat în cursul zilei de joi mai multe obiective de investiții din municipiul Fălticeni și din apropierea acestuia. Astfel, ministrul Dezvoltării aparticipat, la Fălticeni, ladeschiderea șantierului pentru construirea primei creșe verzi în România, de altfel și prima creșă construită în oraș după Revoluție. Apoi, ministrului Dezvoltării a vizitat Grădinița specială din municipiu, la care se execută ample lucrări de modernizarecu fonduri europene atrase prin POR . De asemenea, a fost vizitat șantierul drumului județean dintre Vulturești și Hîrtop, modernizat prin PNDL2. În periplul său prin zona de sud est a județului nostru, ministrul Cseke Attila i-a avut alături pe directorul și președintele consiliului de administrației al Companiei Naționale de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu, precum și pe președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, liderul județean al PSD, senatorul Ioan Stan, prefectul Alexandru Moldovan și, în cazul Fălticeniului, pe primarul Gheorghe Cătălin Coman. Nu au lipsit însă nici vicepreședinții CJ, Niculai Barbă, respectiv Vasile Tofan (prezența acestuia fiind remarcată mai cu seamă la șantierul drumului județean spre Valea Glodului), deputatul PNL Bogdan Gheorghiu, senatorul USR Gheorghiță Mîndruță și reprezentanții firmelor de construcție implicate în proiectele vizitate de oficiali.

Prima creșă construită la Fălticeni după Revoluție

În ceea ce privește municipiul Fălticeni, unul din obiectivele vizitate este creșa de dimensiuni medii, licitația pentru construcție fiind organizată de Compania Națională de Investiții. De fapt, prima creșă construită la Fălticeni după Revoluție. Pe de o parte, ministrul a lansat o provocare constructorului vizavi de finalizarea investiției care potrivit contractului este de 12 luni, provocare care a fost acceptată. „Pentru că tot sunt la modă recordurile mai ales în canotaj acum încercăm să facem și noi un record: pe 20 decembrie să recepționați lucrarea. Am început în forță și vă așteptăm pe 20 decembrie la recepție”, i-a răspuns Elisei Bidu, reprezentantul Simion Tehnoconstruct. Creșa respectivă face parte din cele incluse într-un program pentru așa numitele „creșe verzi” din țara noastră. Ministrul Cseke Attila a declarat că se bucură că acest program guvernamental de construcție de creșe debutează la Fălticeni.

„Este practic primul șantier în care deschidem construcția de creșe verzi în România. Avem aprobate, la zi, cu indicatori tehnico-economici, 110 astfel de construcții în toate județele țării din care 21, între care și Fălticeni, au deja contract de construcții”, a spus ministrul Cseke Attila, felicitându-l și pe primar pentru că „se vede cum se mișcă”, dar și pentru că Fălticeniul a fost printre primele autorități locale care au încheiat contractul de finanțare pe Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. De altfel, ministrul a menționat că datorită faptului că acest program a început anul trecut, un număr de 64 de creșe vor trece pe finanțare de la CNI la PNRR. În acest fel, este foarte probabil ca prima creșă din România ale cărei lucrări vor fi finanțate cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență să fie cea de la Fălticeni, unde Primăria a făcut multe intervenții în ideea de a găsi o finanțare pentru un asemenea obiectiv. „În Uniunea Europeană se constată un trend extraordinar de mare pentru accentul pe educația ante-preșcolară, până la nivelul în care copiii vor intra la grădiniță în grupa mică. Mulțumesc cu toată sinceritatea și vă spun niciodată la niciun proiect nu s-au mișcat instituțiile statului respectiv CNI și Ministerul Dezvoltării așa de repede cum au făcut-o acum. În mai puțin de doi de la debutul unei idei iată începem să construim”, a spus, printre altele, primarul Cătălin Coman.

Creșa medie este după un proiect – tip: capacitate 70 copii în 3 nuclee funcționale amenajate la parter: nucleu administrativ (zona de acces), nucleu de copii și cel tehnico-gospodăresc. Suprafața terenului pe care se realizează investiția – în spatele corpului B al Colegiului „Mihai Băcescu”, în apropierea Grădiniței cu Program Prelungit „Pinochio” – este de 3.754 mp iar din aceștia 1.829 mp vor fi construcția propriu-zisa. Pe lângă cei 1829 mp de construcție va beneficia și de 535 mp de spațiu verde amenajat îndeosebi pentru recreerea copiilor. Invesiția ce urmează a se construi se încadrează în categoria de importanța „C” și va fi formată din 4 corpuri independente din punct de vedere structural. Investiția în noua creșă de dimensiune medie din Fălticeni se ridică la 13 milioane de lei inclusiv TVA. Pe partea de amenajări exterioare construcția va beneficia de 11 locuri de parcare, pavaj ecologic pentru parcarea autoturismelor în suprafață de 288 mp, teren de joacă cu suprafața din tartan în suprafață de 268 mp, teren de joacă cu suprafață din nisip pe o arie de 61 mp și trotuare în suprafață de 506 mp.

Lucrări de modernizare  a Grădiniței speciale din municipiul Fălticeni, cu fonduri europene atrase prin POR

De asemenea, Cseke Attila și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, au vizitat joi lucrările de modernizare a Grădiniței speciale din municipiul Fălticeni declarându-se mulțumiți de ritmul acestora. „Pregătim condiții optime pentru cei 105 copii”, a spus, printre altele, Gheorghe Flutur. Dacă în cazul creșei finanțarea este asigurată, cel puțin deocamdată, de la CNI urmând ca să se acceseze, ulterior, fonduri europene, de această dată lucrările se fac cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional. Este adevărat că din exercițiul financiar precedent, 2014 -2020. Investiția este cifrată la 4,344 de milioane de lei, fiind vorba despre sumă actualizată.

Proiectul care vizează reabilitare/modernizare a corpurilor C1, C2 și C3 aparținând Grădiniței Speciale Fălticeni prevede printre altele dotări pentru corpul C1 și C2 cu lift cu platformă pentru persoane cu dizabilități iar pentru toate corpurile este prevăzută refacerea șarpantelor și montarea unor noi învelitori, termoizolarea pereților exteriori, schimbarea integrală a tâmplăriei exterioare, schimbare tâmplăriei interioare, refacere instalații termice, electrice și sanitare. Dotările pentru corpul C sunt însă altele: cazan preparare apă caldă pe combustibil gazos, accesorizat și complet automatizat, recuperator de căldură în condensație pentru recuperare căldură, montarea a 10 panouri solare și a instalației aferente, boiler cu 2 serpentine și rezistență electrică capacitate 1.000 litri.

Vizita la șantierul drumului județean Vulturești – Hîrtop, modernizat prin PNDL2

Anterior vizitei la aceste obiective din Fălticeni, ministrul a vizitat șantierul unui drum județean finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Este vorba de drumul județean Vulturești – Hîrtop, lucrarea urmând a se încheia în octombrie. Anunțul a fost făcut de Pe șantierul drumului, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila au fost însoțiți de primar și de vicepreședintele Vasile Tofan. Un moment amuzant a fost când, în satul Valea Glodului, Vasile Tofan i-a spus ministrului că după asfaltare satul își va schimba denumirea pentru că nu va mai fi glod. Drumul județean care este în curs de modernizare are circa 17 kilometri – pe traseu sunt construite 29 de podețe transversale, un pod și 550 de podețe pentru accesul în curți – fiind realizate ziduri de sprijin și șanțuri colectoare pe lungimi de ordinul kilometrilor. Este de precizat că, potrivit lui Gheorghe Flutur, administrația județeană a alocat din fonduri proprii bani pentru stabilizarea unei alunecări de teren, care se înregistrează pe o porțiune de 80 de metri a drumului Vulturești-Hîrtop.

Cu ocazia acestei vizite – în timpul unor declarații care se fac de regulă la acest gen de evenimente – Gheorghe Flutur a mai anunțat că în toamnă va fi recepționat și drumul județean de la Mălini către Slatina, care este modernizat tot prin PNDL 2. Nu același lucru a putut spune despre alte drumuri județene aflate în execuție cu fonduri de la PNDL 2 – drumul de legătură dintre Suceava și Harghita, prin Pasul Bilbor, și drumul de la Coșna spre Ilva Mare, dar în aceste cazuri nu a fost vorba de lucrări începute efectiv cu ani în urmă.

Referindu-se la Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Gheorghe Flutur a mai spus că prin acesta se vor mai finanța reabilitarea a patru drumuri județene, între care Manolea-Forăști, din zona de sud-est a județului Suceava. Cseke Attila a arătat că implementarea proiectelor de infrastructură rutieră va duce la îmbogățirea comunităților locale iar Programul „Anghel Saligny” a fost conceput în sprijinul soluționării nevoilor pe care le au administrațiile locale și județene în condițiile în care altă soluție de finanțare nu se întrezărea până la accesarea de fonduri europene. (D.P.)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …