Friday , March 29 2024

Percheziții la firme sucevene care au importat din Turcia mari cantități de haine contrafăcute, subevaluate sau nevămuite

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și procurorii DNA din Iași au făcut, miercuri, percheziții în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București, pentru fapte de corupție și infracțiuni la regimul vamal, cu un prejudiciu estimat de 58 de milioane de lei. S-au făcut percheziții la Biroul vamal de frontieră Iași, fiind duse la audieri mai multe persoane, între care șefi ai instituției și vameși. Autoritatea Vamală a transmis că “există suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal”. În cazul perchezițiilor efectuate la Suceava, mai multe surse susțin că acestea ar fi  vizat  firme aparținând  unei cunoscute familii de transportatori și importatori de haine din Turcia și China.

Poliția Română a anunțat că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate ieri percheziții în 162 de locații, dintre care una la o instituție publică (Biroul Vamal Iași). Restul perchezițiilor au fost făcute la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că au fost făcute percheziții la Biroul vamal de frontieră Iași, urmând să fie duse la audieri șase persoane, între care șefi ai instituției și vameși. Sunt vizate importuri de haine provenite din Turcia, pentru care la vamă a fost declarată o valoare mai mică, astfel încât și taxele să fie mai mici.

Anchetatorii au beneficiat de sprijin în anchetă din partea Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigare a Criminalității Economice și structurile teritoriale aflate în coordonare, Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informației), Autoritatea Vamală Română, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, precum și din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei București și Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău.

Autoritatea Vamală a transmis, printr-un comunicat de presă, că funcționarii vamali sunt suspectați de importuri subevaluate sau sustrase de la controlul vamal.

“Operațiunea vizează combaterea activităților ilegale ale unor entități economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal. De la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităților ilegale”, precizează Autoritatea Vamală.

În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaței a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute.

“În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorității vamale și s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală și control. În vederea combaterii subevaluării mărfurilor și protejării drepturilor de proprietate intelectuală, Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului și, în funcție de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcția publică a personalului vamal implicat în activitățile de sprijinire a grupării infracționale”, transmite sursa citată.

În cazul perchezițiilor efectuate la Suceava, mai multe surse susțin că acestea ar fi vizat patru firme aparținând  unei cunoscute familii de transportatori și importatori de haine din Turcia și China. Firmele respective sunt de ceva vreme în vizorul autorităților, după ce mari cantități  de articole de îmbrăcăminte aduse din China și din Turcia ar fi fost cumpărate în acte la sume derizorii și revândute cu un adaos infim. Acum aproximativ un an  se estima că ar fi vorba de nici mai mult, nici mai puțin de 400 de containere cu îmbrăcăminte, aduse cu TIR-urile respectivei familii la Suceava. Trebuie menționat faptul că toate formalitățile de vămuire a acestor mărfuri au fost făcute la Vama Iași, chiar dacă articolele de îmbrăcăminte importate și transportate de firmele acestea aprovizionează în special Bazarul și magazine din Suceava.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (O.S.)

 

 

Vezi si

Incendiu puternic la o gospodarie din Horodnic de Jos (FOTO)

Vineri după amiază, un incendiu puternic a cuprins o gospodărie din localitatea Horodnic de Jos. …