Friday , February 3 2023

Percheziţii făcute de DIICOT la Suceava şi Botoşani, într-un dosar cu trafic de migranţi

Un sucevean de 34 de ani a fost reţinut după ce a transportat patru irakieni din Suceava la Oradea, el fiind acuzat că face parte dintr-o grupare specializată în transportarea migranţilor de origine arabă pe ruta Ucraina – Botoşani – Suceava – Oradea – spaţiul Schengen 

diicot

Procurorii din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava şi poliţiştii Serviciului  de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul BCCO Suceava, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană Suceava, Serviciului Operaţiuni Speciale Suceava, Centrului de Supraveghere şi Control Trecere Frontieră Aeroporturi – Bucureşti – Otopeni, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Oradea, precum şi a lucrătorilor din cadrul IGI – Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, efectuează  cercetări faţă de Mihai Andrei Cioraru, de 34 de ani, din municipiul Suceava şi faţă de Constantin Marius Stoian, de 24 de ani, din judeţul Botoşani, cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi şase infracţiuni de trafic de migranţi.
Procurorii DIICOT Suceava au stabilit că în perioada martie – aprilie 2015, suspectul Mihai Andrei Cioraru a sprijinit un grup infracţional organizat, care acţiona în zona municipiului Bucureşti, pe relaţia Bulgaria – România – Ungaria, specia-lizat în comiterea de infracţiuni de trafic de migranţi de origine arabă, în scopul obţinerii de importante foloase patrimoniale, constituit de cetăţenii români şi străini, toţi inculpaţi într-un dosar instrumentat de DIICOT – Structura Centrală.
Grupul infracţional organizat acţiona împreună şi în mod coordonat, fiecare membru având roluri bine stabilite, respectiv: racolarea migranţilor de pe teritoriul Ucrainei, îndrumarea, călăuzirea în vederea trecerii peste frontiera verde din Ucraina în România pe raza judeţului Botoşani; transportarea, transferarea sau adăpostirea migranţilor  care nu posedau documentele  necesare pentru a intra legal în Uniunea Europeană; „scoaterea” ilegală din România a migranţilor către spaţiul Schengen.
Rolul lui Mihai Andrei Cioraru a fost de preluare din apropierea frontierei cu Ucraina a grupurilor de migranţi, călăuzirea şi transportul acestora pe teritoriul României până în municipiul Oradea, în scopul scoaterii lor ilegale din România, activităţile infracţionale fiind coordonate de către membrii grupului infracţional organizat menţionat.
Astfel, în data de 7 aprilie 2015, Cioraru a preluat de la suspectul Constantin Marius Stoian şi alţi complici ai acestuia, de pe raza judeţului Botoşani, doi migranţi de origine irakiană, ce intraseră ilegal în România din Ucraina, pe care i-a transportat cu autoturismul său spre Oradea, însă, la intrarea în municipiul Suceava, a fost oprit de un echipaj al Poliţiei Rutiere, migranţii fiind depistaţi şi apoi cazaţi în Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, aparţinând Inspectoratului General pentru Imigrări. Ulterior, în data de 9 aprilie 2015, împreună cu V.A..I. de 30 de ani din municipiul Suceava, i-a preluat din Rădăuţi pe aceiaşi migranţi şi i-a transportat  în Oradea, unde i-a transferat către membrii grupării ce urmau să se ocupe de scoaterea ilegală din ţară a acestora.
În mod similar, în data de 15 aprilie 2015, gruparea a introdus în România doi migranţi de origine irakiană, pe care Constantin Marius Stoian şi alţi complici i-au predat pe raza judeţului Botoşani, lui Cioraru, care cu ajutorul lui B.C.A., de 24 de ani, din Suceava, i-a transportat până în Oradea, unde  i-a transferat către membrii grupului infracţional organizat ce aveau rolul de a-i scoate ilegal din România.
În urma schimbului de date realizat cu lucrătorii poliţiei de frontieră, cei patru migranţi, la care se adaugă alţi şapte racolaţi din alte centre de cazare ale IGI, au fost depistaţi în Punctul de trecere a Frontierei Borş, în semiremorca unui camion al cărui şofer, în schimbul unei sume consistente de bani, asigura transportul lor ilegal spre Spaţiul Schengen.
In acest caz, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de doi suspecţi, pentru comiterea infracţiunilor mai sus menţionate, iar în data de 30 iunie 2015, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava şi lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava cu sprijinul IPJ Suceava – SAS, IGPFR – Sectorul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani au organizat o acţiune, ocazie cu care au fost făcute cinci percheziţii domiciliare pe raza municipiului Suceava şi a judeţului Botoşani, au  fost puse în executare două mandate de aducere, iar patru persoane au fost citate în vederea audierii.
În urma percheziţiilor făcute au fost ridicate în vederea cercetărilor 2.070 de pachete cu ţigări de contrabandă, două autoturisme, şase telefoane mobile, opt cartele SIM, două carduri de memorie precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de două persoane, iar Mihai Andrei Cioraru a fost reţinut pentru o durată de 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi şase infracţiuni de trafic de migranţi. Procurorul a cerut Tribunalului Suceava, arestarea preventivă a inculpatului reţinut, precum şi arestarea preventivă în lipsă a lui Constantin Marius Stoian, care este plecat în străinătate.
Cercetările sunt continuate de anchetatori pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, prinderii şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …