Saturday , April 20 2024

Pentru datorii de 15 miliarde de lei vechi, Natur Fruct Dorneşti intră în insolvenţă

Natur08

Ieri, Tribunalul Suceava a stabilit că, la cererea administratorului Velu Plămadă, firma din Dorneşti care s-a ocupat, după caz, de producerea alcoolului sau a sucurilor naturale va intra în procedura insolvenţei. Administrator judiciar va fi Insolvent IPURL Suceava

SC Natur Fruct SRL Dorneşti, prin administratorul Velu Plămadă, a cerut zilele trecute deschiderea procedurii insolvenţei la firma pe care o conduce arătând că în baza unui plan de reorganizare judiciară, firma ar putea să îşi revină. Firma are de plătit datorii de aproximativ 15 miliarde de lei vechi, conform ultimelor date, la bugetul consolidat al statului dar şi la feluriţi furnizori. Secţia civilă a Tribunalului Suceava a admis ieri cererea de deschidere a insolvenţei, fiind desemnat ca administrator judiciar Insolvent IPURL Suceava. Obiectiv de Suceava arăta la începutul anului 2013, faptul că o afacere promiţătoare la începutul anilor 2000 a ajuns la stadiul de moarte clinică. In perioada în care în judeţul Suceava apăreau, una după alta, fabrici de alcool, s-a înfiinţat la Dorneşti şi SC Natur Fruct SRL, firmă aparţinând rădăuţeanului Velu Plămadă. Principalul obiect de activitate al SC Natur Fruct era, la începutul anilor 2000, producerea de alcool din cereale fiind în concurenţă la Dorneşti cu o altă firmă – Euro Drink. In urma bătăliei de pe piaţă, soldată cu delaţiuni la Fisc şi cu incendieri de maşini, inspectorii fiscali au decis închiderea ambelor fabrici de alcool de la Dornenşti, mai ales că ajunseseră să constate că un foarte mic procent din accizele cuvenite bugetului de stat erau plătite, şi de o parte, şi de alta.
Velu Plămadă a încercat apoi să dezvolte prin aceeaşi firmă o afacere nouă – produse naturale din fructe, care de asemenea nu a avut succes. S-a orientat apoi, prin intermediul aceleaşi firme, înspre activităţi din domeniul lucrărilor de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, care au fost şi ele neprofitabile.
Pe acest fond, în anul 2011, SC Natur Fruct SRL se situa pe locul 7 în topul judeţean al societăţilor comerciale din punct de vedere al pierderilor înregistrate. Valoarea totală a acestora era, la finalul lui 2011, de 2.490.104 lei. Toate acestea au dus, în mod natural către nemulţumirea creditorilor care, într-un fel sau altul au încercat să recupereze ce se mai poate din datoriile antamate de SC Natur Fruct SRL. In data de 29 noiembrie 2012, BCR a cerut la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava deschiderea procedurii falimentului pentru că firma a angajat credite pe care nu le-a rambursat. Instanţa suceveană a stabilit un prim termen de judecată a acestei speţe, data de 15 februarie 2013.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava a mers direct pe calea executării silite, inspectorii fiscali, apreciind probabil că în acest fel vor reuşi să obţină mai repede banii pe care firma lui Velu Plămadă îi datorează bugetului de stat. Astfel, pe data de 16, respectiv 17 ianuarie a.c., la sediul DGFP Suceava au fost organizate licitaţii pentru vinderea unor active apaţinând SC Natur Fruct, în valoare totală estimată de 1.464.553 lei. Toleranţi, judecătorii sindici au lăsat să se scurgă o jumătate de an până când, în luna august a acestui an, SC Natur Fruct SRLa depus o cerere de insolvenţă în nume propriu, care a fost acceptată.
Ce se poate cumpăra de la Natur Fruct, la licitaţie
Incă din luna ianuarie a acestui an au fost scoase la vânzare de către fosta DGFP Suceava mai multe mijloace auto aparţinând SC Natur Fruct SRL ce pot fi în continuare cumpărate – un autoturism Mercedes fabricat în 2001, pentru suma de 24.937 lei, autotractor Mercedes din 2000, pentru suma de 59.007 lei, autoturism Mercedes din 2004 – 57.602 lei, autotractor Mercedes din 1997 – 11.942 lei, semiremorcă Schwarzmul din 1999 – 27.396 lei. In data de 17 ianuarie, la DGFP Suceava se vor organiza licitaţii pentru vânzarea unor bunuri imobile aparţinând SC Natur Fruct SRL. Este vorba despre terenuri şi construcţii, precum urmează – în comuna Satu Mare, teren intravilan şi depozit puzderie în suprafaţă de 3383 metri pătraţi – 100.336 lei, teren intravilan 8336 metri pătraţi şi construcţii – 190.819 lei, teren intravilan 1.251metri pătraţi şi sediu administrativ- 493.937 lei. La Gălăneşti, firma Natur Fruct mai deţine un teren intravilan de 7.530 de metri pătraţi şi un spaţiu de producţie care au fost de asemenea scoase la licitaţie pentru suma de 498.577 lei fără TVA. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Autoutilitară încărcată cu lemn fără acte, descoperită ca fiind sub sechestru cu ajutorul aplicației ”E-dac”

Folosind  aplicația E-Dac, polițiștii suceveni au reușit sâmbătă dimineață identificarea și imobilizarea un autoturism ce …